Magyarország védheti meg a jövőben a világot?

2017. április 15., szombat




Magyar tudósok szering az űrkutatásnak van egy olyan szegmense, mely még kiaknázatlan, és melyben hazánk lehetne a legelső.

A magyarok már megint egy olyan forradalmi rendszer és technológia megalkotásának folyamatában vannak, mely, ha kész, nagymértékben csökkentheti az űrből érkező egyik veszélyt, mely hazavághatná az emberiséget.

Fenyegetés az űrből

Miről is van szó pontosan, és miért ennyire fontos a mostani fejlesztés?

Nos, mint azzal sokan tisztában vannak, a Napunkból érkező napkitörések, napviharok, mágneses viharok időnként elérik a bolygónkat, és képesek kisebb-nagyobb zavarokat előidézni az elektromos és kommunikációs rendszerekben.

Igen ám, de voltak már olyan esetek a történelemben, mint például a híres Carrington-esemény, amikor egy olyan erejű napkitörés érte el a Földet, mely súlyos károkat okozott az akkori elektromos hálózatokban.

Ha ma következne be hasonló, akkor az összes műholdat és a telekommunikációs rendszert is hazavágná, ergo nem tudnának leszállni a repülőgépek, megszűnne az internet és a mobilhálózat is, extrém esetben más az egész bolygó, vagy kontinensek áramellátása.

Pillanatok alatt emberek milliói halhatnának meg, vagy kerülhetnének veszélybe.

Űridőjárás előrejelzés

Magyarország találhatott egy olyan piaci szegmenset az űrben, amiben nem csak egyedülálló lehet, hanem sikeres is. Ez pedig az űridőjárás előrejelzés.

A fent említett napviharok komoly hatással vannak a bolygónkra.

Vagyis ennek az egésznek az előrejelzése nagyon fontos. Ha tudjuk előre, mi fog történni, akkor a műholdak lekapcsolhatók, megvédhetők, a felszíni repülésirányító hálózatok szintén lekapcsolhatók az energetikai hálózatokkal együtt, és ezzel megvédhetőek.

Ehhez azonban fel kellene küldeni minimum 10-12 műholdat, ami nagyon is költséges. Ugyanakkor, ha képesek leszünk kisebb műholdakat, mint amilyen a Masat 1 is volt felküldeni, akkor egy átlagos műhold költségének töredékéért képesek vagyunk 10, vagy még több ilyen eszközt az űrbe telepíteni.

Előre jelezhetné Magyarország a veszélyt

Ilyen radcube műholdakból körülbelül 8-10 darabot kellene pályára állítani a bolygó körül különböző magasságokban, különböző fajtájú pályákon. Akkor elegendő pont állna rendelkezésre ahhoz, hogy mindenhol mérve, gyűjtve a hálózat adatait, ezt az egész űridőjárási folyamatot le lehetne modellezni.

Gyakorlatilag hazánk védhetné meg a bolygót, legalábbis a mi általunk felállított rendszer tudná előre jelezni, ha egy veszélyes napkitörési hullám indulna meg az irányunkba.

Olyan versenytárs nem létezik, aki ilyen kis méretekben, ilyen technológiával rendelkező mérőműszert képes készíteni. Ezzel komoly piaci rést üthetünk az űrkutatásban.

Hogy ennek a rendszernek hogyan alakul a jövője, az még az elkövetkező évek nagy talánya lesz, mindenesetre ott van a nagy lehetőség, hogy hazánk jelentős nyomot hagyjon az űrkutatás pódiumán.

tudomány technológia technika magyarország űrkutatás magyar


Megtekintések száma: 278232





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet