Magyarországnak NEMET KELL MONDANIA a GMO lobbira!

2017. november 6., hétfő
Hamarosan lejár a glifozát uniós engedélye, ezért november 9-én a Bizottságban szavazást tartanak a vegyszer további engedélyezéséről. OSZD MEG másokkal is!

Újra a közmédiába és a szóbeszédbe ette magát a GMO és a Monsanto lobbi ügye.

A GMO támogató nagyvállalat már igen régóta szeretné teljes mértékben legyalulni Európát a különféle génmódosított termékeivel, mely részben már sikerült neki

A teljes "támadást" azonban az EU eddig visszaverte.

Ez pedig hihetetlenül káros az egészségre az új kutatások szerint.

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet azt várja Fazekas Sándor minisztertől, hogy ezen a tagállami szavazáson ne támogassa a glifozát újraengedélyezését. Magyarország felsorakozna azon tagállamok közé, amely a szer betiltását támogatná.

„A környezetvédő szervezetek azt várják a magyar kormánytól, hogy szavazzon a magyar talajokból és kismamák szervezetéből is kimutatott rákkeltő kockázatú glifozát uniós szintű kivonására, és rendelje el hazánkban is az egészségre káros – egyébként kiváltható – gyomirtó használatának a betiltását, valamint támogassa az ökológiai gazdálkodás elterjedését”

Az előző, október végi eredménytelen bizottsági szavazáson Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Olaszország, Málta, Szlovénia, Svédország, Németország és Portugália nem szavazta meg az Európai Bizottság javaslatát a glifozát újabb 10 éves engedélyezéséről.

Rengeteg uniós állampolgár követeli egyébként a glifozát teljes betiltását, és egyre több tanulmány világít rá a veszélyeire.

A folyékony kapának is nevezett glifozát a világ legnagyobb mennyiségben használt gyomirtója, amelynek használata különösen azóta ugrott meg, hogy egyre inkább elterjedtek a génmódosított kukorica, szója, búza és egyéb glifozát-rezisztens gabonafélék.

A glifozátot tartalmazó készítmény, a Roundup, gyártója pedig a Monsanto, amely a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági védőszereket forgalmazó cége, amelyet jelenleg éppen egy másik vegyi óriás, a német Bayer – a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója igyekszik felvásárolni.

A glifozát 2001-es Európai Unióban történő engedélyezése óta több olyan tudományos kutatás is napvilágot látott, mely a hatóanyag egészségkárosító hatására utal. 

Egyes újabb kutatások szerint a glifozát teratogén lehet és károsíthatja a hormonháztartást.

A glifozát rosszul szívódik fel az emésztőrendszerben, és nagyrészt változatlan formában ürül az emlősök szervezetéből.

Mondjunk NEMET a GMO-ra és a glifozátra.

OSZD MEG másokkal is!

egészség GMO feltáró monsanto élelmiszeripar botrány glifozát


Megtekintések száma: 42782

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet