Magyarországon jelenhetnek meg az ISIS elbukott harcosai: megszólaltak a biztonsági szakemberek!

2019. február 20., szerda




Hosszú évekig tartó véres harcok árán szinte teljesen felszámolták az Iszlám Államot, amely területeinek elvesztése után veszélyesebbé vált, mint valaha, írja a Blikk.hu.

Az utolsó ütközetekben már csak eltökélt harcosok maroknyi csapata vesz részt, a többség – még a legeltökéltebbek is – szétszéledt már. Köztük lehet egy tucatnyi magyar is – ennyire saccolták ugyanis korábban a számukat az Országos Kriminológiai Intézet munkatársai.

Akárcsak a legtöbb, Európából érkező harcos, ők is árnyékként éltek évekig a szervezet oldalán, szinte semmit nem tudni róluk, életjelet a frontvonalakról is csak nagy ritkán adtak magukról.

Életük kockáztatásáért szinte filléreket kaptak: szakértők szerint a külföldi harcosok bére 500 és 2000 dollár, azaz úgy 150 és 600 ezer forint között mozgott. A magyarok nagy része már korábban is láthatott harcokat: vagy a francia idegenlégióban, vagy a délszláv háborúban edződhettek.

Akadtak olyan magyarok is azonban, akik az ellenkező oldal mellé szegődtek, vagyis a szír elnök, Asszad hadseregében fogtak fegyvert. Ők állítólag a damaszkuszi reptérért folytatott embertelen mészárlás során veszíthették az életüket.

Az európai országokon nő a nyomás, hogy fogadják vissza a tőlük a Közel-Keletre kivándorolt dzsihadistákat: Donald Trump (72) amerikai elnök ugyanis kilátásba helyezte, hogy szabadon engedik a Szíriában fogva tartott 800 iszlamistát.

Hamarosan szabadulnak azok az iszlamisták is, akik csak pár év börtönt kaptak Irakban vagy Szíriában.

Noha – a nyugat-európai országokkal ellentétben – hazánkat kevésbé érinti a komoly kockázattal járó visszatérési hullám, ám mivel magyarok is csatlakoztak az ISIS-hez, így a problémával nekünk is meg kell küzdenünk.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a jelenség miatt mi is veszélynek vagyunk kitéve.

– Mivel a schengeni határokon belül szabadon mozoghatnak az európai uniós állampolgárok, elméletben elképzelhető, hogy egy Belgiumba visszatérő dzsihadista Magyarországon hajtson végre terrorcselekményt. Az Iszlám Állam jelenleg már csak pár négyzetkilométert ellenőriz, ez azonban még veszélyesebbé teszi Európára nézve, hiszen az erejét és a pénzügyi forrásait már nem köti le a védekezés, amiket így merényletek elkövetésére fordíthat – magyarázta a Blikknek a szakértő.

Korábbi becslések szerint legkevesebb egy tucat magyar csatlakozhatott a szervezethez. Aggodalomra adhat okot az a napvilágot látott felvétel, amelyen néhány dzsihadista „magyar harcosként” utal egyik társukra egy páncéltörő használata közben.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint az esetleges hazatérők kiszűrésében elengedhetetlen, hogy a helyi titkosszolgálatok hatékonyan együttműködjenek más országokkal az információszerzés érdekében.

– Ha egy elfogott ISIS-katonát átadnak a szülőhazájának, akkor azt könnyű bizonyítani, hogy csatlakozott-e az ISIS-hez. Azt azonban nehéz felderíteni, hogy milyen tevékenységet folytatott a harcok alatt – mondta szakértő.

Nagy port kavart Magyarországon annak a két fiatalnak az ügye, akik csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz, egyikük ráadásul majdnem célt ért, ám végül a szír–török határon lekapcsolták.

A Terrorelhárítási Központ folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi a fegyveres konfliktusokkal terhelt területeken zajló eseményeket, továbbá ellenőrzi a hazánkon átutazó vagy itt tartózkodó, terrorszervezetek támogatásával vagy terrorcselekmények elkövetésével gyanúsítható személyeket – tudtuk meg a szervezet sajtóosztályától.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen politika


Megtekintések száma: 34018





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet