Máig megfejtetlen ez a kardfelirat - köze lehet Artúr királyhoz is?

2021. március 6., szombat
Nem lehet tudni, pontosan mit jelent, így még mindig rejtély a tudomány számára.

1825-ben egy elképesztően különös kardot találtak Angliában, egy Witham nevű folyóban. A Kard maga 1,2 kilogrammos volt, és elsőre teljesen átlagosnak tűnt. Pedig nem volt az...

A penge egyik oldalán ugyanis egy aranyhuzal-berakással készített titokzatos felirat is látható volt: „+NDXOXCHWDRGHDXORVI+”.

A 13. századi fegyveren található kód immár több mint egy évszázada izgatja a kutatók fantáziáját, egyelőre azonban senki sem tudta megfejteni a feliratot.

Vajon egy mágikus varázsigéről van szó, amely a természetfeletti képességekkel ruházta fel a csata alatt a kard használóját?

Talán egy áldásról van szó, vagy egyszerűen csak a készítőjének a bonyolult aláírása? Bár számos elmélet született már a betűk jelentésével kapcsolatban, valójában senki sem tudja, hogy mit takarhat a felirat.

Eleinte felmerült az, hogy talán köze lehet valamilyen módon  akár magához, Artúr királyhoz is. Ez a különleges történelmi személyiség - már ha létezett egyáltalán - Az 5. század végén, illetve a 6. század elején (körülbelül 496–537) uralkodott. A KArd pedig az ő történetéhez kapcsolódik, vagy valamiféle hozzá kapcsolódó információt ír le.

Persze sokak szerint ez csak egy kezdetleges teória volt, mivel valójában senki sem tudta a megtaláláskor, hogy mi lehet ez az ominózus kardfelirat.

A tárgyat a British Museumban őrzik, jelenleg azonban – a Magna Carta elfogadásának 800. évfordulójára rendezett kiállítás részeként – a British Libraryben tekinthetik meg a látogatók. Az intézmény egy, a kardról szóló blogbejegyzéssel együtt egy felhívást tettek közzé a honlapján, amelyben arra buzdítja az olvasóit, hogy segítsenek a megfejthetetlennek tűnő kód feltörésében.

Számos kommentelő osztotta már meg gondolatait, egyikükről azonban kiderült, hogy a téma valódi szakértője. Az Utrechti Egyetemen középkortanulmányokból diplomát szerző Marc van Hasselt korábban tanulmányozott hasonló kardokat, amelyek elmondása szerint rendkívül „divatosnak” számítottak a 13. századi Európában.

aláltak már hasonlókat többek között Lengyelországban, Franciaországban, Svédországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban is, így a Witham folyónál felfedezett kard egy „nagy nemzetközi család része” – számolt be róla a kutató.

A British Library azóta van Hasselttől származó információkkal egészítette ki a blogposztot.

2006-ban az Uppsalai Egyetem kutatói számos intézménnyel együttműködve elindították az ún. Fyris Swords Projectet, amelynek révén a kutatók igyekeztek minél több információt feltárni a kardokkal kapcsolatban. A szakértők kiderítették, hogy a Witham folyónál talált kardot Németországban, a fegyvergyártás korabeli központjában kovácsolták.

A germán törzsi harcosok különböző feliratokat véstek a kardjaikba, baltáikba és páncéljaikba, hogy „mágikus erővel ruházzák fel azokat” – írták a projekt kutatói egy 2009-es tanulmányukban.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a hagyomány a kereszténység idején is tovább élt, és hogy a feliratokkal Istent hívták segítségül, hogy támogatást és védelmet kapjanak tőle a csatákban.

A British Museum kutatói szerint a Witham folyónál talált kard valószínűleg egy gazdag harcos, feltehetően egy keresztes háborúkat is megjárt lovag vagy tehetős férfi tulajdonát képezte. 

A múzeum szakértői szerint a kard akár egy lovaggá ütési szertartás részét is képezhette, amelynek során az érintett harcos esküt tett az egyházra.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek legendák történelem


Megtekintések száma: 96380

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet