Már 72 rengést észleltek az egyre mozgolódó Yellowstone szupervulkán alatt!

2017. június 18., vasárnap




Az elmúlt napokban egyre több kisebb-nagyobb erejű rengést észleltek. Ez a szám azóta megkétszereződött. A szakértők szűkszavúak, a környéken élők pedig nyugtalanok. Egy kitörés szélén vagyunk?

Rengeteg kutató egyre inkább aggódik afelől, hogy a szupervulkán most tényleg kitörhet. Soha ennyi rengést nem észleltek ugyanis még a területén ennyire rövid idő leforgása alatt.

Már néhány napja is beszámoltunk róla, hogy alig 48 óra alatt 27 földrengést észleltek. Ráadásul több jel is arra utal, hogy a szupervulkán két gigantikus magmakamrája elkezdett olvadt kőzettel feltöltődni.

Az egyik a területen végigfutó folyó vize felforrt, és folyamatosan fortyog, és egyre több helyen gőz tör elő a hirtelen keletkezett repedésekből.

Ezek mind-mind egy ébredező, közvetlenül a kitörése előtt álló vulkán látszatát keltik.

Jamie Farrell, szeizmológus azt állítja, hogy ez a kitörés előtti fázis akár heteken át, de mg hónapokon át is eltarthat. Sőt, egyes szélsőséges esetekben arra is látott már példát, hogy éveken át ebben a törékeny, kitörés pont előtti állapotban rekedt meg egy vulkán.

Főleg, hogy a Yellowstone szupervulkán hamarosan kitör. Ha pedig bekövetkezik ez a kitörés, akkor az Amerika egyharmadának felszínét lerobbanthatja.

A folyamatos, egyre erősödő rengések, és kisebb mikrorezgések az aktivitással függnek össze.

A legnagyobb rengés a Richter-skála szerint 4.5-ös erősségű volt, de 2014-ben egy 4.8-as rázta meg a régiót.

A média nem beszélt róla túl sokat, de már nem tudják tagadni, hogy valami óriási probléma van a Yellowstone alatt, ami folyamatosan készülődik. Egy igazi kataklizma. Ha ugyanis kitörne a pánik, akkor az emberek fejvesztve menekülnének, és kihalna a régió, és minden tönkre menne.

Ebbe beleértve a mezőgazdaságot, és a teljes infrastruktúrát is.

A kamra hatalmas méretű, mélysége 2–15 kilométer között mozog, kilencven kilométer hosszú és 30 kilométer széles.

Ha kitörne, a Föld másik pontján is megéreznék a kitörés okozta rezgéseket, és az ezt követő hatalmas szökőár azonnal letarolná a partmenti településeket világszerte.

Vagyis elmondható, hogy nem csak és kizárólag Amerikára korlátozódna a pusztítása. A vulkanikus hamu mindent beterítene, és akár több évtizedre is félhomályba boríthatná a világot.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány globális kataklizma yellowstone szupervulkán


Megtekintések száma: 198249





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet