Már a SETI is vizsgálódik az újonnan felfedezett, élhető naprendszer irányában

2017. március 1., szerda




Elmondásuk szerint, ha valóban van élet valamelyik bolygón a Trappist-1 rendszerben, és elég fejlettek a kommunikációhoz, akkor sikerül velük felvennünk a kapcsolatot.

Egyre inkább fokozódik a figyelem a Treppist-1 rendszer kapcsán. Nemrég ugyanis a NASA nagy bejelentés kapcsán derült ki, hogy a rendszer 7 Földszerű bolygót foglal magába, melyek közül 3 olyan lakható zónán belül helyezkedik el saját csillagjától hogy folyékony formában van jelen rajtuk a víz.

Ez ráadásul olyannyira igaz, hogy nem csak sejtés, ugyanis az egyik bolygó légkörének előzetes és felületes vizsgálata alapján megállapították, hogy vízpárát, és oxigént is tartalmaz.

Vagyis szinte bizonyos, hogy van rajta valamiféle biológiai aktivitás. Az a kérdés, hogy mennyire bonyolult élőlények élhetnek rajta.

Egyes belső források szerint a NASA már régóta vizsgálódik a Trappist-1 ügyében, és már most is sokkal többet tudhatnak, mint amennyit elárultak.

A nagy kérdés, hogy mikor sikerül valamit komolyabban is megtudni, mikor tudunk a felszínére kukkantani, vagy biztosítékot szerezni arról, hogy valóban él a felszínén valami.

Azt sem vetették el a kutatók, hogy a légköri szennyeződéseseket is figyelni kellene, hiszen ha fejlett civilizációról van szó, talán nyomai vannak.

De könnyen lehet ugyanakkor az is, hogy annyira fejlettek, hogy nem hagynak nyomot a légkörben. Ez esetben csak rádióhullámokon keresztül tudnánk velük felvenni a kapcsolatot, vagy azzal, ha szondát küldünk oda.

A szonda lehetőség azonban szinte kilőve, mivel 40 fényévnyire van. Vagyis fénysebességre kellene gyorsítani egy szondát, hogy 40 év alatt elérje a bolygót.

Erre egyelőre nem vagyunk képesek, bár Stephen Hawking egyik projektje azt ígéri, hogy pár éven belül nanoeszközöket lézeresen fel tudunk majd gyorsítani fénysebességre.

Azonban ez esetben is kérdéses, hogy a nanoszonda eléri-e a bolygót, és nem hibásodik-e meg közben, vagy nem ütközik-e neki valaminek az útja során.

A másik, eddigi legjárhatóbb út, ha megfigyelik, és hatalmas antennákat állítanak a térség irányába. Az ugyanis könnyen lehet, hogy ha fejlett élet van rajta, talán ők is észrevettek már minket, jóval régebben.

Ha így van, akkor idővel jeleket kell, hogy fogjunk tőlük. De az is lehet, hogy nekünk kell megtennünk az első lépést.

Éppen ezért a SETI is vizsgálódni kezdett az ügyben, és A Trappist-1 irányába fordították az antennákat.

Elmondásuk szerint reménykednek abban, hogy válaszra találnak, amire jó esélyük is van, hiszen csak attól függ a válasz, hogy milyen fejlettségű civilizáció él a bolygók valamelyikén.

Közel egy éven át fog tartani a megfigyelés, és ha találnak valamit, akkor további megfigyeléseket fognak eszközölni.

Ezen idő alatt nem csak hallgatózni fognak, de a kiszivárgott információk alapján üzenetet is fognak küldeni a naprendszer irányába, és várják az esetleges viszontválaszt.

rejtély rejtélyek ufó ufók idegen idegenek űrkutatás idegen civilizáció csilalgászat seti


Megtekintések száma: 55609





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet