Már havi 2 cukros üdítőitaltól is rövidebb ideig fogsz élni: borzalmas tnaulmány látott napvilágot

2019. június 3., hétfő




Az eddig is köztudott volt, hogy a cukrozott üdítőitalok rendszeres fogyasztásával egyenes út vezet az elhízás és a cukorbetegség felé. 

Egy friss kutatás azonban most azt állítja, hogy a cukros italok fogyasztásának gyakorisága hatással van az emberi élet hosszúságára.

Vagyis, ha gyakrabban iszol kólát vagy energiaitalt, valószínűleg rövidebb ideig fogsz élni, mint aki nem, vagy csak nagyon ritkán fogyaszt ilyeneket.

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói azt találták, hogy azok, akik havonta kettő vagy több cukros és édesítőszeres üdítőital fogyasztanak, nagyobb rövidebb életre számíthatnak, mint akik, csak egyet vagy még annyit sem.

A kutatáshoz több mint 100 ezer 30 évnél idősebb férfi és nő adatait vizsgálták meg 1986-2014 között, így az eredmények igen biztos alapokon állnak. 

Az adatok szerint, azon férfiakat, akik napi két üdítőt isznak meg, 29 százalékkal nagyobb eséllyel számíthatnak korai halálra, mint akik nem szoktak ilyen termékeket fogyasztani. 

A nők esetében még rosszabb a helyzet, nekik ugyanis 63 százalékkal növekszik meg az esélyük a korai halálra a cukros üdítőktől.

Az üdítő fogyasztók körében mindkét nem esetében 31 százalékkal magasabb volt a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége, a rákos megbetegedéseké pedig 18 százalékkal volt magasabb.

A kutatók kiemelték, hogy bár sokat segít a helyzeten, ha ritkábban fogyasztunk cukros üdítőket, a legjobb megoldás, ha teljesen elhagyjuk az ilyen italokat az életünkből.

Mivel a cukorra nagyon erősen addiktív, tény, hogy nehéz róla lemondani. 

Ugyanakkor a kutatók remélik, hogy a tanulmányuk sokakat eltántorít attól, hogy legközelebb is kólát vegyenek az ebédjeük mellé.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány életmód élelmiszeripar


Megtekintések száma: 66623





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet