Már nincs visszaút a globális felmelegedésből

2016. december 3., szombat




A tudósok szerint elértünk arra a pontra, ahonnan már nem lehet visszafordítani a folyamatokat.

Lehet, hogy végleg elkéstünk, és már nincs visszaút. Legalábbis egy friss tanulmány úgy sejti, és arra a következtetésre jutott, hogy elértük azt a pontot, ahonnan már nem lehet visszafordítani a folyamatokat, még drasztikus változással sem.

Hihetetlen hatások

Olyan ez, mint mikor meggyújtunk egy kanócot, és az elkezd égni. Az elején még el tudjuk nyomni az ujjunkkal, később azonban már nem leszünk képesek megállítani a bomba felrobbanását.

A Föld üvegház gázainak mértéke kezdi meghaladni a végső szintet. Ettől kezdve átfordulnak az arányok, leállhat hamarosan a Golf-áramlat is, és már a hűtőhatások ellenére sem leszünk képesek megállítani a felmelegedést.

Ahogyan egyre olvadnak a sarkok, úgy lesz egyre melegebb, ami még jobban fokozza sarkok elolvadását. Gyakorlatilag az egyik hatás erősíti a másik hatást.

Ráadásul a nemrég végzett tanulmány olyan kutatásokat is végzett, melyek során felfedeztek egy eddig soha ne ismert tényezőt, mely nagymértékben járul hozzá a felmelegedéshez: a Föld talajában olyan mikroorganizmusok élnek, melyek szén-dioxidot termelnek.

Ez a termelt mennyiség ráadásul nem is kevés, főleg világszinten nézve.

Úgy számolják, hogy 2050-re egy fokkal nő a Föld átlaghőmérséklete. Ez iszonyatosan magas arány, ami azt jelenti, hogy lesznek helyek, ahol nyaranta 5-6 fokkal melegebb is lehet, míg máshol egy-két fokkal gyarapodik a hőmérséklet.

Nincs visszaút

Már nem tudjuk megállítani a folyamatokat, visszafordítani pláne nem. Lassítani ugyan képesek lehetünk rajta, de a tudósok inkább abban érdeketek, hogy valahogyan átvészeljük a változást, melyet mi magunk okoztunk felelőtlen környezetszennyező életmódunkkal.

Az emberiség az ipari forradalom óta ugyanis egyre nagyobb mértékben szennyezte a bolygót. Rengeteg káros anyag, üvegházhatást okozó gáz került a légkörbe. Ezen gázok egy része freon, másik, sokkal nagyobb szelete pedig szén-dioxid.

A helyzeten nem segít, hogy Amerika semmissé akarja tenni a klímaegyezményt, amit korábban aláírt, így sorra léphetnek ki más nemzetek is a megállapodás alól, ami még jobban felgyorsíthatja a környezetszennyezés mértékét.

Át kell vészelni

Egyetlen esélyünk és lehetőségünk az lehet, ha átvészeljük az egészet. Ehhez azonban hosszú távú, több száz évben mérhető változásra, szemléletváltásra lesz szükség, amire az emberiség jelentős része még nincs felkészülve.

Korábban már több vad ötlet is felmerült a globális éghajlatváltozás, és a felmelegedés hatásának visszafordítására. Az egyik az volt, hogy egy óriási, több km átmérőjű űrernyővel blokkolnák a napfény jelentős részét.

Elméletben ez valóban csökkentette volna a Föld átlaghőmérsékletét, azonban ennek az ernyőnek a megvalósítása legalább 10—15 évbe telne, és komoly technológiai felkészültség kellene hozzá.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány globális kataklizma


Megtekintések száma: 28840





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet