Már zajlik a hatodik nagy kihalási hullám, és gyorsabb, mint gondoltuk

2023. március 15., szerda




Aggasztó ütemben számolja fel magát a Földi élővilág...

A Föld haldoklik. Az élővilága is haldoklik. A világóceánok, tengerek egyharmada- más adatok szerint kétharmada - már elpusztult, és végső stádiumban szenvednek a megmaradt halak, rákok, egyéb tengeri élőlények.

Mindemellett a szárazföldi élvilágot kitevő állatok is jelentősen pusztulnak, mivel az emberi tevékenység és a különféle iparosodási folyamatok elveszik a megmaradt apró szigeteket is, és utolsó érintetlen vidékeket, őserdőket is.

Az eddig vélténél ráadásul jóval gyorsabb ütemben zajlik a tömeges kihalás.

Ez a Föld hatodik nagy kihalási hulláma.

A szakemberek a gerincesek felét kitevő 27 600 madár-, kétéltű, emlős és hüllőfaj egyedszámcsökkenését vették górcső alá, és külön vizsgálták 177 emlősfaj populációjának alakulását 1990 és 2015 között. A gerinceseknek már legalább 30%-a (egyes becslések szerint még ennél is nagyobb, több mint 40%-uk) csökkent drasztikusan.

Vagyis az élővilág egy olyan visszafordíthatatlannak látszó folyamatba gyűrűzött bele, melynek végén a teljese megsemmisülés vár minden fajra.

Földrajzi, s minden egyéb tekintetben észlelhető ez a hatalmas kihalási hullám Bár a bolygó élővilága öt nagy fajkihalást már túlélt, mindig jelentős károkat szenvedett a bolygó ökoszisztémája, amiből évmilliók kellettek, mire újra helyreállt az egyensúly.

"Számos emlősfaj, amely egy-két évtizede még relatív biztonságban volt, ma már veszélyeztetett" - állítják a biológusok és kutatók.

A szakemberek szerint leginkább az Ázsia déli és délkeleti részén élő állatokat érinti az egyedcsökkenés.

Hihetetlen mértékben megnőtt az állatok öngyilkosságának száma is. A bálnák, cetek és egyéb nagytestű élőlények tucatszámra irányozzák magukat a partok felé. Erre nem találtak még konkrét, bizonyítható magyarázatot, de sokak szerint a Nap zavarhatja meg őket.

Mások úgy gondolják, hogy megadott ciklusonként törvényszerű lehet a tömeges fajkihalás, mint egyfajta evolúciós fék, mely megakadályozza a bolygón élő élőlények túlburjánzását.

Azonban az elmélet támadói szerint éppen olyan fajok kerültek a kihalás szélére, vagy már ki is haltak, melyek hasznosak voltak, és a tápláléklánc fontos részét képezték...

Valamennyi vizsgált nagytestű emlős földrajzi megoszlásának 80 százaléka csökkent. Az emlősök mintegy 40 százaléka, köztük az orrszarvú, az orangután, a gorilla és számos nagymacska a jövőben csak elterjedési területük 20 százalékán fognak élni – figyelmeztettek.

Mindemellett számos egyéb veszély fenyegeti azt a világot, melynek az ember is része, így sokan igen pesszimistán látják a helyzetet. nagymértékben tönkretettük a planétát, amire nincs mentség. 

Lassan visszafordíthatatlanná válik majd minden, akkor pedig még a technológia segítségével sem fogjuk tudni megmenteni a Föld élővilágát.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány tömeges kihalás kataklizma kihalási hullám


Megtekintések száma: 127482





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet