​Márki-Zay diplomáciai válságba sodorhatta volna Magyarországot

2022. április 13., szerda




Márki-Zay Pétert soha nem választották meg semmilyen országos politikai pozíció betöltésére, nem kormánytag, így a kapcsolatfelvétel a népszuverenitás elvének és a demokratikus felhatalmazás követelményének a nyílt megsértését is jelenti 

– mondta el ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője az Origónak adott interjúban azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay bevallotta, hogy valóban volt kapcsolatfelvétel a stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. 

Hozzátette: azzal, hogy Márki-Zay a kormány háta mögött, legitim felhatalmazás hiányában egyeztet egy háborúban álló ország vezetőjével, a baloldal az anyaországi és a kárpátaljai magyarok élet és vagyonbiztonságát kockáztatta.Márki-Zay pártalapítási ambíciói kapcsán az alkotmányjogász elmondta, hogy az országgyűlési választás sikertelenségét, és abban Márki-Zay Péter szerepét tekintve nehezen képzelhető el, hogy egy számottevő, tömegbázissal is rendelkező pártról lehetne majd beszélni. Az ötletben több a harci kedv, mint a megfontolt realitásérzék 

– tette hozzá.

Lomnici szerint az elkövetkezendő időszakban újabb hatalmi harcoknak és felszínre kerülő belső konfliktusoknak lehetünk majd tanúi. Gyurcsány a gyenge választási eredményt kihasználva, minden erejével azon dolgozik majd, hogy feleségét, Dobrev Klárát hozza vezető pozícióba 2026-ra. Márki-Zay Péternek jelenleg egyetlen lehetősége van arra, hogy fent maradhasson a baloldali színtéren, véghez kell vinnie azt a politikai teljesítményt, amire a baloldal közel 20 éve képtelen: meg kell haladnia Gyurcsány Ferencet.

Amennyiben ez nem sikerül, úgy a hódmezővásárhelyi polgármester fokozatosan el fog tűnni a „politikai közélet süllyesztőjében".

Márki-Zay bevallotta, hogy valóban volt kapcsolatfelvétel a stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. Ez miért fontos, illetve ez hogyan befolyásolja a hitelességét?

Márki-Zay Péterék kapcsolatfelvétele Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel politikai megkeresésként is értékelhető a baloldal volt kormányfő-jelöltje részéről, amely

ARRA IRÁNYULHATOTT, HOGY AZ UKRÁNOK AVATKOZZANAK BE – AKÁR KÖZVETETT MÓDON – A MAGYAR VÁLASZTÁSOKBA.

Erre utalhat az is, hogy – a Magyar Nemzet információi szerint – Dmitro Kuleba külügyminiszter felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, Ljubov Nepopot, akinél állítólag arról érdeklődött, miként lehetne elősegíteni a baloldal választási győzelmét. 

Ez beleillene abba a nemzetközi intervenciós törekvéssorozatba, amelyet a globális baloldali hálózat egyre intenzívebben folytat hosszú évek óta a nemzeti, polgári kormány lejáratása és leváltása érdekében.

Márki-Zay Pétert soha nem választották meg semmilyen országos politikai pozíció betöltésére, nem kormánytag, így a kapcsolatfelvétel a népszuverenitás elvének és a demokratikus felhatalmazás követelményének a nyílt megsértését is jelenti.


Megtekintések száma: 46831





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet