Marsi élet lehet a Földön!

2016. október 27., csütörtök




Túlságosan is régóta folyik arról a vita, hogy a Marson volt-e vagy van-e jelenleg is valamilyen szintű élet. A válasz azonban lehet, hogy nem is a Vörös bolygón van, hanem itt, a Földön!

Egyre inkább a marsi élet körül pörög a tudományos élet a tudósok, űrkutatók között az elmúlt időszakban, ami talán nem véletlen, hiszen egyre több szondát és műholdat küldtünk oda az elmúlt években, valamint a kormányok figyelmét is felkeltette a kopár, poros planétának ismert égi szomszédunk.

Egy új javaslat szerint nem is a Marson kellene keresnünk az életet, hanem a Földön. Ugyanis nagy a valószínűsége, hogy a Marsról származó organizmusok jelen vannak a Földön is.

Vita a Marsi életről

Alig 2-3 évtizeden belül kiderülhet, hogy pontosan mit fogunk ott találni, ha leszállunk, ekkora tervezik ugyanis az első emberes Mars missziókat.

Rengeteg vita folyik arról, hogy van-e a bolygón jelenleg is élet. Abban biztosak lehetünk, hogy az ősi időkben jelen volt valamilyen biológiai tevékenység, mely akár magasabb szintű életformákat is létrehozhatott.

Ugyanis a Mars poros üledékében már nem egyszer találtak kagylóhéjakat, és kagylóhéjakból, rákok páncéljából származó anyagokat. Ezeket a NASA egyszer sem magyarázta meg, így ott lebegnek megmagyarázatlan tételként a Mars kutatás kapcsán.

Ha még ennél is tovább megyünk, és elfogadjuk a tényt, hogy valamit nem mondanak el a Mars kapcsán, akkor felemlíthetjük az összes különös, magyarázat nélkül hagyott Marsi anomáliát, mint például a különös, mesterséges falakat, melyeket nem a természet formált derékszögűre, valamint a piramisokat, melyek az egyiptomi piramisokra emlékeztetnek.

Most is létezhet élet

A NASA az elmúlt években jelentette be azt, hogy folyékony víz nyomait észlelték a Marsi felszínen.

A bejelentés nagy port kavart, és sokan már az élet lehetőségét is előre vetítették. Kiderült, hogy időszakos vízfolyások alakulnak ki a Mars lankáin, melyek magas sótartalmú vízforrásokból eredhetnek.

A magas sótartalom pedig önmagában még nem akadályozza meg az élet kialakulását, így sokan úgy gondolják, hogy a Marson egészen biztosan jelen van egy mikrobiológiai, sejtszintű élet.

Az is érdekes, hogy a Mars légkörében magas metántartalmat mértek, ami elképzelhető, hogy biológiai eredetű. A metán ugyanis gyorsan ürül ki a légkörből, amit azt jelenti, hogy valaminek azt folyamatosan újra kell termelnie ahhoz, hogy jelen lehessen mérhető szinten.

Eleinte geológiai eredetre gyanakodtak, de aztán fordult a kocka, és az új mérésekből az derült ki, hogy sokkal valószínűbb a biológiai eredet.

Azonban a Marsi élet megerősítését egészen addig nem tudjuk megtenni, míg az emberiség „személyesen” nem utazik oda, hogy a saját szemével, a maga valójában vizsgálja meg a felszínt.

Ne feledjük, jelenlegi technológiánk csupán azt teszi lehetővé, hogy alig néhány centire legyünk képesek a Mars járókkal lefúrni a talajba. Egy emberes küldetésen pedig már több méter, vagy akár több száz méter mélységig is lejuthatunk.

Sok Mars kutató szerint éppen ez lesz az egyik fő küldetése az emberes missziónak. A talajban ugyanis élőlények összetettebb formái alakulhattak ki, legalábbis elméletben nagyon is lehetséges tézis.

A marsi élet itt van a Földön

A kutatók egy része most úgy gondolta, hogy akár az emberes misszióknál hamarabb is rájöhetünk, hogy van-e élet a vörös bolygón.

Ne feledjük ugyanis, hogy az ősi időkben többször érkezett már kőtörmelék a Marsról különböző meteoritok formájában.

Az egyik ilyen nagyon híressé vált kődarabban – ALH 84001- olyan organizmusokat találtak már akkor is, melyek szerves eredetű életre utalnak.

A kő eredetét már sokszor próbálták megfejteni, de jelenleg annyit tudunk, hogy a Marson képződött 4 milliárd évvel ezelőtt, és 3,6 milliárd éve lökődött ki feltehetően egy aszteroida becsapódás következtében az űrbe, majd a Földön landolt az Antarktiszon 15 millió éve.

Az ábrán látható pásztázó elektronmikroszkópos képen baktérium-maradványokat lehet felfedezni.

Ezek mérete 20–100 nanométer, tehát lényegesen kisebb, mint a baktériumok mérettartománya, és hasonlítanak a feltételezett nanobaktériumokra, de kisebbek, mint bármely földi életforma.

Az 50 nanométeres nagyságú, szabályos alakú magnetit egykristályokból különböző hosszúságú láncokat találtak és ezek statisztikája utalt arra, hogy ezek esetleg magnetotaktikus baktériumok maradványai lehetnek.

A kép másik oldalán látható az összehasonlítá a Columbia River bazaltkőzetével, melyben apró baktérium maradványok találhatóak. Kísérteties a hasonlóság, nemde? Mint ismeretes, a kőzetben már évmilliókkal ezelőtt jelen volt ez a mikrobiológiai életre utaló nyom.

Vagyis azóta a felszín alatt sokkal összetettebb élővilág is kialakulhatott.

Egyes kutatók éppen ezért azt szorgalmazzák, hogy ezt, és az ehhez hasonló marsi kőzeteket újra vessék vizsgálatok alá. Ugyanis a tudomány rengeteget fejlődött az elmúlt 5-10 évben, és a Marson található életre itt is rábukkanhatunk, a Földön.

Nem csak az ALH84001 tartalmazott különös, mikrobiológiai fosszíliákat, hanem több más, a Marsról származó kőzetdarab.

Ezekből idő előtt következtethetünk arra, hogy a kőzetek keletkezésének idején megvolt-e még az élet és hogy azóta milyen szintre fejlődhetett.

tudomány mars marskutatás élet a marson


Megtekintések száma: 133542





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet