Marsi szörnyről készült felvétel: veszélyt jelenthet a jövő űrhajósaira

2020. február 18., kedd
Erre egészen eddig senki sem számított.

A Mars felszínén is keletkezhetnek úgynevezett porördögök, vagyis "kisméretű" forgószelek, de szinte lehetetlen fényképet vagy videót készíteni róluk. A NASA-nak most megint sikerült.

A Mars kutatása nemcsak a vörös bolygóval kapcsolatos kérdések megválaszolása miatt fontos, hanem azért is, hogy a tudósok fel tudják készíteni a planéta meghódítására induló űrhajósokat. A NASA ugyebár jó néhány év múlva embert kíván juttatni a Mars felszínére, melyhez elengedhetetlen a megfelelő "helyismeret".

Az űrügynökség ezért hosszú ideje tanulmányozza a bolygó felszínén zajló eseményeket, hiszen azok nélkül rendkívül rizikós küldetésre indulnának az asztronauták. A misszió persze ettől függetlenül sem veszélytelen, abban azonban mindannyian egyetérthetünk, hogy minél több a zavaró tényezőt sikerül megismerni, annál nagyobb biztonságban indíthatók a majdani (emberes) küldetések.

Az egyik ilyen nehezítő körülményt a Mars felszínén igen gyorsan kipattanó porördögök jelentik, melyek létezéséről már régóta tud a NASA, rögzíteni viszont nem nagyon sikerült még őket. Ennek legfőbb oka, hogy a forgószélnek is nevezett jelenségek hirtelen születnek, és ugyanilyen gyorsasággal meg is szűnnek.

Az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda, melynek fő feladata, hogy nagy felbontású képeket készítsen a Mars felszínéről és leszállásra alkalmas helyet keressen a későbbi leszálló egységek számára, nemrég azonban "látott" egyet, s sikeresen meg is örökítette azt 

– számolt be róla a Science Alert nevű tudományos hírportál.

A lefotózott porördög, melyet 2019 októberében rögzített a szonda, ám a NASA csak most adott ki róla felvételt, igen terebélyes volt: 

A jelenség "szemét" 50 méteresre saccolják a kutatók, míg árnyékából kiindulva legalább 650 méter magas lehetett. Összességében tehát már ez sem kicsi, ám nem is a legnagyobb, amelyet sikerült eddig megfigyelni.

Az amerikai űrszondának ugyanis korábban is sikerült már ilyen porördögöket detektálnia, azok pedig sokkal méretesebbek voltak. Egy 2012 márciusában lefotózott forgószél 20 kilométer(!) magas volt, tölcsére pedig 70 méter átmérőjű. A marsi porördögökről egyébként igen nehéz fotót készíteni, melynek okát fentebb már részleteztük: gyorsan jönnek és gyorsan is távoznak.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 49679

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet