Más bolygók lényei is ugyanígy nézhetnek ki, mint mi?

2017. január 11., szerda




Egyes feltételezések szerint a Földhöz leginkább hasonlító exobolygókon ugyanúgy megy vagy ment végbe az evolúció, mint itt a Földön.

Földszerű bolygók milliói létezhetnek a világegyetemben

Minél több különleges exobolygót fedeznek fel, annál többféle elmélet születik arra vonatkozóan, hogy vajon amelyiken adottak az élet kialakulásának feltételei, hogyan nézhetnek ki a rajta élő lények.

Sok elmélet vonatkozik arra, hogy ezen égitestek eltérő gravitációja, és légkörének összetétele alapjáraton annyira sokféle hogy az ott létrejövő világok is teljesen különbözőek.

Léteznek az univerzumban azonban a szokottnál is Földszerűbb bolygók, melyek nem csak méretükben, de légkörük összetételében is azonosak a Földdel.

Párhuzamos evolúció?

Több kutató is felvetette azt a hipotézist, hogy ezen bolygókon talán egy az egyben ugyanúgy zajlott le az evolúció, mint itt a Földön.

Vagyis gyakorlatilag a Föld számtalan tükörképpel rendelkezhet az univerzumban. Ezen bolygókon minden élet ugyanúgy néz ki, mint a Földön, csak a fejlődés más-más szakaszaiban vannak, mivel nem mindenhol egyszerre alakult ki az élet.

Létezhetnek olyan Földszerű bolygók, ahol dinoszauruszok élnek, és olyanok, ahol egy jövőbeni szupertechnológiát alkalmazó humán faj.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy ilyen szintű szinkronicitásra akkor van esély csak, ha tényleg rengeteg tényező egy az egyben megegyezik az itt tapasztalt körülményekkel. A Földünk pedig igen egyedi, mivel a körülöttünk keringő Hold is egyedi és hatalmas hatással volt , van, és lesz az élővilágra is.

Olyanok lehetnek, mint mi

Azonban a szakértők egy csoportja ennek ellenére mégis komolyan lehetségesnek tartja, hogy a Földnek ugyanúgy lehetnek párjai, mint a részecskéknek a kvantumfizikában.

Ha valóban úgy zajlott le más Földszerű bolygókon is az evolúció, akkor több tucat emberiség létezhet a kozmoszban.

Ez azt is jelentheti egyben, hogy egyidejűleg jelen van az emberiség múltja, jelene, és jövője is a téridőben.

Ha ugyanis egyszer találkoznánk egy olyan, Földszerű bolygón élő emberi fajjal, mely sokszázezer évvel előz meg minket a fejlődésben, akkor nem mást látnánk, és tapasztalnánk, mint saját jövőnket.

Nem tudni, hogy mennyi ilyen párhuzamos világ lehet, de egyesek szerint rengeteg. Mások szerint ezek a paraméterek néhol eltérnek.

Mivel minden bolygó egyedi, és ezért előfordulhat az, hogy más égitesteken élő emberi fajok majdnem ugyanúgy néznek ki mint mi, csak magasabbak, vagy alacsonyabbak.

Fehérebbek, vagy sötétebbek, vastagabb a bőrük, vagy éppen áttetsző, attól függően, hogy milyenek az eltérésbeli különbségek az egyes égitesteken. Hogy az elmélet mennyire bizonyítható, azt nem tudni, de az elkövetkező több évtized talán választ adhat majd rá.

tudomány rejtély rejtélyek idegen idegenek csillagászat


Megtekintések száma: 72163





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet