​Meddig tart még ez az őrült idő? Válaszoltak a szakértők

2020. augusztus 18., kedd




A július végén beköszöntött kánikula igencsak eltérő fogadtatásra talált: míg egyesek a pokolban érzik magukat a hőségtől, mások most vannak igazán elemükben, mondván így teljes a nyár. Aztán az időjárás bebizonyította, tud ám olyat is mutatni, aminek senki nem örül.

A viszonylag nyugodt időt, és bőven 30 fok feletti abnormális hőmérsékletet ugyanis egy jókora anticiklon okozta, amely a múlt hét elején lassan, komótosan kelet felé indult. 

A nyomában pedig egy ciklon igyekezett hazánk fölé keveredni, ám a „behemót” útját állta, így hűvösebb levegő nem jutott a Kárpát-medencébe, csak egy-egy nedves légtömeg volt képes lecsípődni.

A végeredmény pedig a sok helyen felhős égbolt, a rendkívül párás levegő lett, amikor az izzadtság már nem hűt, az ember a városban és vízparton is csak kapkod a levegő után.

A jó hír viszont, hogy hamarosan mindez véget ér, és bár addig hátra van még jó pár trópusi felhőszakadás, augusztus utolsó egy-másfél hete változást hoz

– tudtuk meg Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársától.

Ez még nem a nyárzáró front

Ha bárkit megkérdezünk, meddig tart a magyar nyár, gondolkodás nélkül rávágja, hogy augusztus 20-áig, és ez általában igaz is. Pontosabban hosszú évtizedek átlaga alapján 20. környékén szokott érkezni olyan, lehűlést okozó hidegfront, amely után számos légköri és csillagászati folyamat okán már nem is tér vissza a kánikula.

Ezért nevezik szezonzáró, vagy nyárzáró hidegfrontnak. Csakhogy a klímaváltozás egyre gyakrabban írja felül e forgatókönyvet, és a szakember szerint idén is így járunk:

vasárnap átrobog rajtunk egy markáns ciklon hidegfrontja, de 24-étől gyors és erőteljes melegedés kezdődik.

Addig persze még egy teljes hét áll előttünk, benne a négynapos, hosszú hétvégével. Lássuk hát a részleteket.

Kemény viharok, figyelmeztetés

A fent említett sekély ciklon múlt vasárnap, vagyis tegnap bejutott hazánk fölé, és egészen csütörtökig az általa szállított zivatarrendszerek uralják majd időjárásunkat. Az előrejelzésekben azt olvassuk, hogy az ország több területén is labilis a légkör, ami azt jelenti, erős a zivatarhajlam, többfelé és több alkalommal is leszakadhat az ég.

Hétfőn először az Északi-középhegységben alakulhatnak ki helyenként zivatarok, majd az esti órákban északnyugat felől megérkezik a sekély ciklon zivataros csapadékrendszere, amely fokozatosan halad kelet felé.

A villámlással, néhol hirtelen lezúduló nagy mennyiségű vízzel, és viharos erejű széllel lecsapó zivatarok miatt hétfőn és kedden az egész ország területére elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben – a részleteket itt találja. A hőmérséklet is visszaesik néhány fokkal, a legmelegebb órákban 26-27 fokot mérhetünk.

Visszatér az igazi nyár

Szerdától eleinte a nyugati országrészben, később máshol is csökken a csapadékhajlam, megszűnik a légkör labilitása, csütörtöktől pedig egy Nyugat-Európa felett kialakuló markáns ciklon határozza meg időjárásunkat:

erős felmelegedés kezdődik, a hosszú hétvégén előre láthatóan száraz, napos időnk lesz 30 fok feletti csúcshőmérsékletekkel.

A ciklon hidegfrontja jelen állás szerint vasárnap hajnalban robog át felettünk, de szinte észrevétlenül. Némi csapadékra országszerte számíthatunk, ám komoly lehűlést nem okoz., a jövő hét teljesen átlagos 24-29 fokkal indul, majd fokozatosan melegszik az idő

. A meteorológus kiemeli: egyelőre nem látszik, mikor ér véget az idei strandidő, mikor zárul a 2020-as nyár hazánkban.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 20487





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet