Meddővé teheti a Zika-vírus az emberiséget?

2016. november 2., szerda
A Zika-vírus új, minden eddiginél ijesztőbb tulajdonságára terült fény: meddővé teheti az embereket. Egy másik vírussal kombinálva akár az egész emberiségre pusztulást hozhat, csak az a kérdés, mekkora az esélye, hogy egy ilyen mutáció bekövetkezzen. Ez lenne a természet válasza az emberiségre, avagy a vírus egy természetes evolúciós populáció szabályozó ellensúly lenne?

A Zika-vírus nem más, mint egy fertőző rovarok által terjesztett veszélyes arbovírus, mely már régóta jelen van a bolygón, azonban az utóbbi egy-két évben úgy tűnik, mintha egy Zika-vírus járvány kezdene kibontakozni.

Ráadásul egy friss kutatás eredményei arra mutatnak rá, hogy meddővé teszi az embereket a vírus. Hosszabb távon akár egy olyan járvány is kirobbanhat, mely meddővé teheti az emberiség 90%-át.

A Zika-vírus kórképe

A betegség általában enyhe lefolyású, nem halálos, azonban a fertőzés terhes nők magzatára különösen veszélyes, súlyos fejlődési rendellenességet, és kisfejűséget okozhat.

A vírus mivel már régóta jelen van a Földi bioszférában, eddig nem volt túl nagy jelentősége. A világ akkor figyelt fel rá komolyabban először, amikor 2014-ben egy kutatócsoportnak először sikerült kapcsolatba hoznia a Zika-vírust a különös magzati rendellenességekkel és a kisfejűséggel.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vírus robbanásszerűen terjed: a 2016-os év végéig akár a négymilliót is elérheti a fertőzöttek száma.

2016 elején még maga Obama elnök is bejelentette, hogy égető szükség van egy Zika-vírus elleni oltás kifejlesztésének, és azonnal nagyobb anyagi támogatással toldotta meg az erre irányuló kutatásokat.

Nincs ellenszere

A szakemberek ugyanis félni kezdtek egy esetlegesen kialakuló járványtól. A félelmük nem is alaptalan ugyanis jelenleg nincsen olyan ismert vakcina, mely képes lenne 100%-os hatásmechanizmussal hatni a vírusra.

A WHO éppen ezért 2016. február 1-jén világszintű egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika-vírus problémájának megoldására.

A szervezet szerint ugyanis a Zika-vírus nagyobb fenyegetést jelenthet a globális egészségügyre, mint a 2014–2015-ben pusztító ebolajárvány, ezért azt a szervezet az ebolával egy kategóriába sorolta.

A vakcina kifejlesztése akár egy évtizedbe is beletelhet, ezért a várandós asszonyok megvédése érdekében a szúnyogok kordában tartását tartják az egyik legfontosabb feladatnak.

Meddőséget okoz

Korábban csak a kisfejűséggel és a lázzal hozták tagadhatatlan kapcsolatba a vírust, mára azonban kiderült egy ennél még sokkal aggasztóbb tulajdonsága is: képes meddőséget okozni.

Egereken végeztek kísértete a Zika-vírus kivonatának segítségével. Az egeret megfertőzését követően azt vizsgálták, milyen hatással van még az állatok szervezetére a vírus.

Megfigyelték, hogy a fertőzött állatok heréi összezsugorodtak, csökkent a nemi hormonok termelése, és nagymértékben romlott a termékenységük, gyakorlatilag meddőé váltak.

Egyelőre csak egereknél találtak ilyen hatást, de az eredmény aggasztó, így tanulmányozni kell, hogy emberek esetében is lehet-e ilyen hatása a kórokozónak.

Az Afrikából származó, de tavaly Dél-Amerikában elterjedt, szúnyogok terjesztette vírusról eddig az derült ki, hogy kóros kisfejűséget okozhat csecsemőknél, felnőtteknél pedig idegrendszeri szövődményei is lehetnek, de ilyen súlyos egyéb hatásokkal még nem számoltak.

Hihetetlen, és egyben aggasztó, hogy az eredmények szerint a vírus a spermában hat hónapig is életképes maradhat. A fertőzött egerekben azt vették észre, hogy három hét után a herék eredeti méretük tizedére mentek össze, belső szerkezetük pedig szinte teljesen megsemmisült.

A természet evolúciós válasza az emberre?

Sokan már most attól félnek, hogy valóssággá válhat az Ember gyermeke című filmben látott szomorkás világkép, ahol két évtizede nem született már új emberi gyermek, mivel a nőket egy globális meddőség sújtotta.

Eddig ez az első és egyetlen vírus, mely képes meddőséget tartósan előidézni. Egyes elméletek szerint a vírus terjedése nem véletlenül most kezdődött meg.

A vallásosak Isten művének tartják, aki meg akarja tizedelni a Föld lakosságát, mivel az emberiség már így is túlszaporulatban van.

Mások is hasonlóképpen vélekednek, és nem tartják véletlennek, hogy a vírus most kezdett el terjedni, amikor már 7 milliárdan élünk a bolygón.

Szerintük a vírus egyfajta evolúciós fékként lép fel ellenünk, és lecsökkenti majd, vagy legalábbis megfékezi az emberi faj populációját. Ha a Zika-vírus egy gyorsan terjedő, náthához hasonló vírussal kereszteződik, akkor hetek alatt elterjedhet a világban egy olyan vírus, mely globális meddőséget okozhat, ahol már soha többé nem születnek gyerekek.

vírus járvány világvége betegség betegségek világjárvány


Megtekintések száma: 134674

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet