Medöbbentő dolgot fedeztek fel a Föld talajával kapcsolatban

2016. november 22., kedd




Egy új kutatás szerint a Föld talaja és annak összetétele sokkal régebbi lehet, mint a Marsé. Ami még különösebb, az pedig az, hogy ráadásul sokkal hasonlóbb is volt hozzá, mint napjainkban.

A Föld talaja régen olyan lehetett, mint a marsi talaj, és sokkal régebben alakulhatott ki, mint a tudósok korábban sejtették.

Hasonlít a Mars talajához

Mielőtt a talajon bármi is kinőtt volna, és megjelentek volna az első mohaszerű, vagy gombás élőlények, akkor a talajunk összetétele nagyban hasonlított a Vörös bolygó jelenlegi talajához.

Ez a hasonlóság talán nem véletlen, bár a kutatókat alaposa megdöbbentette a hasonlóság ténye egyrészt, másrészt az, hogy régebbi, mint a Mars talaja.

Bár nem sokat tudunk arról, hogy a Mars milyen régi, hiszen még nem hozott vissza egyetlen robot sem a Marsról talajmintát, ellenben rengeteg marsi darabka landolt már a Földön.

Egyes meteoritokról ugyanis megállapították, hogy egyértelműen a Marsról származnak.

Bár sokan még ebben is kételkednek, és azzal érvelnek, hogy ezekről a meteoritokról nem lehet egyértelműen kijelenteni eredetüket, mégis a tudomány nagyrészt egyetért abban, hogy ezek a Vörös bolygóról kerültek ide, különféle a Marsot ért aszteroida becsapódások után, melyek rengeteg kőzetanyagot löktek ki felénk az űrbe.

Laza szerkezetű, nyomelemekben gazdag

A Karijini Nemzeti Park Pilbara régiójában található sziklák tanulmányozásával jutottak arra, hogy a Föld ősi talaja a Marsihoz hasonló volt, sokkal vörösebb, és teljes más összetételű, mint most. AZ is igaz lehetett rá, hogy más ásványi anyagok, és nyomelemek gazdagították.

A Curiosity rover rengeteg talajmintát elemzett a Marson, és ezek alapján az eredményekből azt olvasták ki a kutatók, hogy a Mars talaja többek között rengeteg vasat tartalmaz, ami a Föld kezdeti talajára is jellemző volt.

A nagy kérdés csak az, hogy miért ennyire régi a Föld talaja, ugyanis egyes becslések szerint sokkal régebbi, mint a Marsé.

A még ennél is érdekesebb kérdés az, hogy miért alakult át a Földi talaja később egy viszonylag más állagú talajjá. Egyesek szerint ez azért van, mert az élet hajnalán minden bolygón hasonló talaj lehet, mint jelenleg a Marson.

Felvetődik a kérdés, hogy vajon akkor a Marson kialakulhatott-e valaha az élet, ha a talaj nem hasonlít annyira a Föld talajára, de a válasz agy valószínűséggel igen. ugyanis a Föld talaja is éppen ugyanilyen lenne, ha most kihalna minden élőlény, és a teljes élővilág a felszínen.

A Marson valószínűleg az történhetett, hogy egy bizonyos szintig eljutó élet alakult ki rajta, majd valami miatt, talán egy globális kataklizma által elveszítette a légkörét, és eltörlődött minden élet rajta.

A Marsól származó meteoritokban ugyanis egyértelműen életre utaló fosszíliákat találtak. Méghozzá mikroorganizmusok tevékenységének maradványait.

Ez arra utal, hogy legalább bakteriális szinten jelen volt az élet az ősi Marson. Rengeteg komoly vizsgálat vár még a tudósokra, hogy közelebb jussanak a Föld és a Mars múltjának megismeréséhez.

tudomány mars marskutatás


Megtekintések száma: 107435





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet