Medúzák, medúzák mindenütt!

2016. november 19., szombat




Ilyen egy igazi medúza invázió. Amerre csak fordul a kamera, mindenhol medúzát látni. A rendkívüli felvétel a Palau tóban készült. De hogy hogyan kerültek a tóba? A cikkből megtudhatod!

A medúzák egyszerre gyönyörűek és akár halálosak is lehetnek. Vannak olyan medúzafajok, melyek olyan erős fájdalmakat képesek okozni, és olyan bénító méreggel rendelkeznek, hogy egy embert is képesek megölni.

A medúzák különleges testfelépítése egyedülálló, testük ugyanis 97%-ban vízből áll.

Testükön egyetlen nyílás van a szájnyílás, amit űrbélnek is szoktak nevezni. A szájnyílás peremén tapogatók helyezkednek el. Vannak olyan különleges medúzák, melyek képesek a sötétben világítani, fluoreszkálni.

A medúzák legtöbbjének csápjai végén csalánsejtek találhatóak, amik roppant kellemetlenül tudnak érinteni minket, ha hozzáérünk.

Eleinte ezek a csalánsejtek által okozott csípések nem tűnnek túl jelentős dolognak, de idővel, alig egy óra elteltével viszketni kezdenek, idegrángásokat, és pokoli fájdalmat is okozhatnak. A csípés szélsőséges esetben medúzafajtól függetlenül szívmegállást vagy agyvérzést is okozhat.

A leghíresebb medúza a Turritopsis nutricula, ez ugyanis egy örökéletű élőlény, hivatalosan talán az egyetlen olyan lény, mely gyakorlatilag soha nem hal meg.

Nagyon régóta kutatják, hogy hogyan lehetséges az, hogy ennek a fajnak az egyedei nem halnak meg. Egyes vizsgálatok kimutattak már több száz éves medúzákat is közülük. Az örök élet forrásához is ők lehetnek a kulcs.

Ma a globális klímaváltozással és a mélytengeri élőlények pusztulásával egyre inkább kiszorulnak a partok közelében, ezért az utóbbi években megnőttek az emberekkel való érintkezések, így egyre több balesetről, és tragédiáról is számoltak be.

Az alábbi felvétel a Palau tóban készült. Mivel a medúzák főleg sós vizű tengerekben, óceánokban élnek, talán szokatlan és furcsa lehet, hogy mit is kereshetnek egy tóban.

A magyarázat egyszerű: A Palau folyónak volt egy forrása, egy olyan csatorna, ami a nyílt vízzel kötötte össze, ahonnan sós víz áramlott be.

Ez a csatorna már elzáródott, de az azon keresztül „betelepült” fajok között ott voltak ezek a gyönyörű, sárga színben pompázó medúzák.

érdekes video érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 36048





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet