​Medvecukor ölt meg egy férfit: orvosok figyelmeztetést tettek közzé

2023. november 26., vasárnap




A túl sok medvecukor okozta egy 54 éves massachusettsi építőmunkás halálát – írja az MTI. A férfi heteken át fogyasztott napi másfél zacskóval az édességből, ezért állt meg a szíve.

Ha csak kevés medvecukrot eszik az ember, kicsivel az is megemelheti a vérnyomását

– mondta Neel Butala, a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusa és az esetet bemutató tanulmány szerzője.

A gondot a medvecukorban, illetve más ételekben és étrendkiegészítőkben megtalálható, az édesgyökérből kivont glicirrizin okozza. Az anyag hatására veszélyesen csökken a kálium szintje, de más ásványok és eletrolitek egyensúlya is felborul. Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) szerint ha valaki két héten át csak napi 56 gramm medvecukort eszik, az is szívproblémákat idézhet elő, különösen 40 év fölött.

„Nem csak a medvecukorról van szó, lehet édesgyökértea, gumicukor, egy csomó vény nélkül kapható dolog. Még néhány sörben, például egyes belga sörökben is benne van ez az összetevő” – magyarázta Robert Eckel, a Coloradói Egyetem munkatársa, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke.

Az 54 éves féri esete nem mindennapi: tavaly bekövetkezett halála előtt néhány héttel váltott kedvelt zacskós édessége, a Twizzlers piros gyümölcsös változatáról a fekete medvecukorra. Egy gyorsétteremben, ebéd közen esett össze. Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy szervezetében vészesen kevés volt a kálium, ami szívritmuszavart és más problémákat idézett elő. Újraélesztése még sikeres volt, másnap azonban meghalt.

Az FDA 3,1 százalékban határozza meg a glicirrizin megengedett arányát egy-egy élelmiszer összetevői között, de sok édesség nem tünteti fel, mennyit tartalmaz a veszélyes ízesítőből

– mondta Butala.

A népszerű Twizzlerst is gyártó Hershey cég szóvivője, Jeff Beckman az esetre reagálva azt mondta, minden termékük fogyasztása biztonságos, az FDA előírásainak maradéktalan betartásával készült, és minden étel, az édességek is mértékkel fogyasztandók.

OSDZ MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 64054





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet