Még 2007-ben felfedezhették a Marsi életet

2016. december 5., hétfő




Úgy sejtik, hogy már 2007-ben felfedeztük a Maris életet, csak akkor még nem volt minden teljesen egyértelmű.

A NASA korábbi, Spirit névre keresztelt szerkezetének visszaküldött adataiból az sejlik ki, hogy nem csak a régmúltban volt élet a bolygón, hanem jelenleg is.

Váratlan felfedezés egy elemzés kapcsán

Még nem teljesen tiszta minden tényező, de úgy sejtik a kutatók, hogy talán már akkoriban is megvolt a kellő bizonyíték ahhoz, hogy hivatalossá váljon: van élet a Marson.

Az ősi vulkánkitörésre utaló nyomok egy új tanulmány szerint egyben az élet jelenlétét is valószínűsítik, de a vélemények egyelőre megoszlanak.

A 10 évvel ezelőtt érkezett, és sokszor kielemzett adatokat újra elemezve következtettek arra, hogy talán már akkoriban tudni lehetett, hogy van élet a Marson, csak nem láttuk a fától az erdőt.

A Gusev-kráterben ugyanis az életre utaló jeleket találhattunk.

Ezek azonban jelen esetben nem fosszíliák, hanem a kőzetben és az úgynevezett sztromatolitokban - fotoszintetizáló baktériumok által létrehozott üledékes szerkezetben - megrekedt szerves molekulák.

Ez azért óriási jelentőségű, mert ezek csak nedves közegben alakulnak ki, vagyis a dolgokat mikrobák hozták létre, amik biológiai szinten működő lények.

Rejtélyes helyek a Marson

A Földnek vannak olyan területei, mint az El Tatio ahol nappal ugyan nagyon erős az UV sugárzás, ami gyilkos hatású, de éjjel fagypont alá süllyed a hőmérséklet, ami kísértetiesen hasonlít a Marson uralkodó állapotokra.

Vagyis gyakorlatilag itt a Földön bizonyítható be, hogy a Marsi körülmények között is létezhet élet, akár napjainkban is.

Az itt lévő szilikátok sokban emlékeztetnek a Spirit által 2007-ben lefotózott marsi példányokra, ami viszont arra utal, hogy az ottani élet nyomairól van szó.

Mások úgy válik, hogy ez bár valóban az élet nyomaira utal, de nem tudjuk meghatározni, hogy az élet mikori nyomaira egész pontosan.

Annyi bizonyos lehet, hogy valóban 2007 volt az áttörés, és ekkor már rendelkeztünk kellő bizonyítékkal az élet nyomaira, azt viszont nem tudni, hogy ez az élet jelenleg is fennáll-e, kihalóban van, vagy a közelmúltban - elmúlt ezer év, párszáz év során – halhatott ki.

Egyre több bizonyíték

Egyre több olyan komoly bizonyíték támasztja alá az élet létezését, melyet nem lehet ma már csak úgy elvitatni. Ezek a kutatások komolyak, megalapozottak, és rengeteg elemzésen alapulnak.

Oxigén nyomait is felfedezték nemrég a Marson.

A legvalószínűbb elmélet e tudomány szerint most az, hogy a Marson a marsi barlangok mélyén, a föld alatti nedves üregekben maradhatott fenn összetettebb szintű élet, és a jövő Marsra látogató űrhajósai lehetnek azok, akik fellebbentik ezekről a zárt ökoszisztémákról a leplet.

mars marskutatás élet a marson űrkutatás marsi élet


Megtekintések száma: 102509





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet