Meg fogsz döbbenni, mennyi baktérium él a telefonod kijelzőjén!

2016. november 15., kedd




A telefon hétköznapjaink szerves része. Azonban igencsak elborzadnánk, ha tudnánk, mennyi és milyen baktériumfélék tanyáznak okos telefonjaink kijelzőjén.

Ma már minden embernek van telefonja, akik fejlett országokban élnek, de még a harmadik világban is minden negyedik ember rendelkezik valamilyen mobilkészülékkel.

Megkerülhetetlen, mert munkaeszköz, magánéleti kütyü, és szórakozásra is alkalmas, nem utolsó sorban életeseményeinket is előszeretettel örökítjük meg mobiljainkkal.

Éppen ezért nem meglepő, ha a telefonunk igazi baktérium tenyészetté válik a kezünkben, mindezt úgy, hogy a legtöbbünkben talán ez nem is tudatosul. Pedig így van. Okos telefonunk igazi ördögi Petri-csészévé válva rengeteg baktériumnak ad otthont.

Tegyük a szívünkre a kezünket: a legtöbben nem takarítjuk a mobiltelefonjainkat. Legjobb esetben is hetente egyszer áttöröljük, de a felmérések szerint sokan vannak, akik soha nem tisztogatják a kijelzőjüket, amin baktériumok milliói(!) tenyészhetnek ki.

Dr. Susan Whittier, a New York Presbiteriánus Kórház/Columbia Egyetem Orvosi Központ mikrobiológiai igazgatója 19 telefon hátlapjáról vett mintát, hogy megvizsgálja a rajtuk lévő baktériumállományt.

A vizsgálatok kimutatták, hogy több rengeteg súlyos fertőzést okozó baktérium telepszik meg az okos telefonokon, a táblagépeken és a számítógépek billentyűzetén.

Megdöbbentő, hogy az eredmények szerint jóval több, mint egy nyilvános helyen elhelyezett vécéülőkén.

Érdemes végiggondolnunk azt, hogy legalább néhány naponta megtisztítsuk a telefonunkat, mert ijesztő belegondolni, hogy állandóan az arcunkhoz emelünk egy igazi baktérium tanyát.

video egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 93690





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet