Meg lehet akadályozni a fajkihalást mesterséges benépesítéssel?

2017. január 22., vasárnap
Egy új elméleti lehetőség szerint a most, és a következő években kihaló fajok génállományát eltárolva később újra feltámaszthatjuk azokat, és benépesíthetjük velük a Földet.

Pusztul a világ

Egyre több igen vészjósló tanulmány, és kutatási anyag születik a jövőre tekintve.

Egyes becslések szerint az állatvilág 60%-a, azon belül pedig az emlősök 70%-a a kihalás szélén van. Brutális mértékben esnek ugyanis áldozatul az emberi tevékenységnek.

Élőhelyeik százait számolják fel naponta az ipari termelés, és a mezőgazdaság gördülékeny működése érdekében.

Azonban nem csak a szárazföldön vannak gondok, hanem a vizek mélyén. Sőt, ott már jóval régebben elkezdődött a nagymértékű pusztulás. A Csendes Óceán a kézezres évek óta gyakorlatilag az élővilágának 80%-át elvesztette.

Ma a Csendes Óceánon végighajózó kalandok, hajósok arról számolnak be, hogy nem találkoznak élőlényekkel, korábban pedig rengeteg teknősbe, halba, rákba, és egyéb élőlénybe akadtak utazásaik során.

Hogy ez mihez fog vezetni, az nem kérdés. Az viszont igen, hogy hogyan lehet ezt megakadályozni, és meg lehet-e egyáltalán?

Genetikával a kihalás ellen

Egyre több tudós genetikus van azon a véleményen, hogy a genetikai eljárásokkal ma meg lehetne menteni ezeket a fajokat, és elő lehetne idézni a későbbiekben olyan állapotokat, melyek a kihalás előtti pontra állítanák vissza a bolygót.

"Viccesen úgy is fel lehet fogni, mintha készítenénk most egy biztonsági mentést a Föld élővilágáról. Valami ilyesmi a helyzet." - nyilatkozta egy genetikai kutatásokat végző tudós a lehetőség kapcsán.

A genetika ma már képes lenne klónozni, vagy a semmiből létrehozni állatfajokat. Ezek főpróbái az elkövetkező években fognak megtörténni, de alig pár évtizeden belül ez rutin eljárás lehet.

Azonban a kihalás szélén lévő állatvilágnak talán már nincs ennyi ideje. Erre jött az a meglehetősen bizarr, de sokak szerint működőképes ötlet, hogy a kihalás szélén álló fajok genetikai kódját mentsük egy hatalmas, gigantikus méretű genetikai adatbankba.

Ebből az adatbankból pedig, mint egy biztonsági mentés is, újra előhívható, megalkotható lesz az adott faj.

Mesterséges betelepítés: működhet, vagy sem?

Egyfajta mesterséges betelepítés keretében az összes így kihalt élőlényt vissza tudnánk telepíteni idővel a saját természetes közegébe. A nagy kérdés már csak az, hogy ez kivitelezhető-e

Maga a genetikai állomány lementése igen, és létre is tudnánk hozni a fajokat, de sokan azzal a kritikával illetik az ötletet, hogy bár a fajokat vissza tudjuk hozni, de ha az élőhelyet továbbra sem biztosítjuk nekik, és nem változtatunk az ember a természethez fűződő kizsákmányoló életmódján, akkor ezek a fajok újra és újra ki fognak pusztulni, hiába telepítjük őket be mesterségesen.

tudomány természet genetika


Megtekintések száma: 181214

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet