​Még mindig rengeteg víz lehet a Marson: szenzációs behjelentést tett a NASA

2021. március 18., csütörtök




Ez mindent megváltoztathat.

A tudomány mai állása szerint évmilliárdokkal ezelőtt rengeteg víz volt a Marson, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy miként is tűnhetett el. 

Egy új vizsgálat segíthet választ találni a kérdésre – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A friss eredmények alapján a szakértők azt feltételezik, hogy a bolygó kérge zárhatta magába az ősi vizet, amely a Mars kőzeteiben, ásványok formájában még ma is jelen lehet.

Több mint négymilliárd évvel ezelőtt a Mars sokkal melegebb és nedvesebb volt, és valószínűleg sűrűbb légkörrel rendelkezett. Folyók szelték át felszínét, medreket vájtak a kőzetekbe, a víz becsapódási kráterekben halmozódott fel. Nagyjából egymilliárd évvel később azonban az égitest kietlen pusztává változott.

A Mars légköri vizsgálataiból tudni, hogy a víz egy része az űrbe távozott, a felszínen és közvetlenül a felszín alatt lévő jéglerakódások pedig arról árulkodnak, hogy a maradék része megfagyott.

A Föld mágneses mezővel rendelkezik, amely megakadályozza légköre eltűnését. 

A vörös bolygó mágneses tere ugyanakkor gyenge, ezért a víz alapvető összetevői kikerülhettek a bolygó atmoszférájából.

Eva Linghan Scheller, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint a hidrogén elszivárgásának sebessége alapján valószínűsíthető, hogy nem csak ez okozta a víz eltűnését. 

Ha feltételezhető, hogy a hidrogén szivárgásának sebessége a múltban azonos volt, akkor csak nagyon kis mennyiségű víz tűnhetett el így.

A kutatók az égitest körül keringő űrszondák adatait és meteoritok információit használták fel, majd létrehoztak egy számítógépes szimulációt.

A modell alapján a Mars eredeti vízkészletének legalább 30, de akár 99 százaléka is beépülhetett a bolygó kérgében található ásványokba.

Bethany Ehlmann társzerző szerint amikor a kéreg megváltozik, folyékony vizet vesz fel, azt pedig hidratált ásványokba zárja.

A NASA Marsot kutató programjának vezető tudósa, Michael Meyer elmondta, hogy a bolygó feltárásának fő célja a víz útjának követése, mivel központi szerepet játszik a Mars geológiájában, klímájában és az élet esetleges meglétében.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3515





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet