Még több a rejtély a titokzatos emberhal körül

2016. november 11., péntek
A Szlovéniában élő halfajtát egyre több és újabb rejtélyek övezik. A kutatók szeretnének minél többet megtudni erről a különös lényről.

Létezik egy különös állat, mely a szlovéniai karsztbarlangokban és barlangi tómedrekben éli mindennapjait.

Alapvetően egy nagyon ritkán előforduló fajról van szó, melynek a megfigyelésére az embernek nagyon kevés lehetősége volt.

A barlangban élő barlangi vakgőtét - Proteus anguinus - gyakran emberhalnak vagy sárkányhalnak is szokták nevezni

Az állat megjelenése sem szokványos, és az emberhal vagy a sárkányhal kifejezés nem véletlen ragadt rá az állatra. Testhossza körülbelül 30 centiméter, vékony, hengeres törzse van, a lábai pedig rövidek.

Mellső lábán három, a hátsón két ujj található. Mivel sötétben él, szeme visszafejlődött, ezért nem lát. Külső kopoltyúja vörös színét kivéve fehér.Az állatot annyi rejtély övezi, hogy kinézetén és táplálkozásán túl kvázi ismeretlen volt a tudomány számára, egy nagy fehér volt a lexikonokban.

Ráadásul az utóbbi évek vizsgálatai úgy tűnik, csak még jobban tetézték ezt a rejtélyt.

Ljubljanai Egyetem biotechnológiai karának irányításával zajló kutatás célja, hogy feltérképezze a Szlovéniában élő barlangi vakgőték alfajait, elterjedési területüket és megbecsülje a populáció méretét.

Nemrég döbbenten tapasztalták a kutatók, hogy egyszerre három alfaját is felfedezték ennek a különös lénynek.

A kutatók a világhírű postojnai cseppkőbarlangban, Szlovénia keleti részén fekvő barlangokban és a Reka folyónál végeztek bizonyos kutatásokat, vizsgálatokat.

Az is külön rejtély, hogy ezek a vakgőték mennyiben vannak, hiszen az ország alatt fellelhető barlangok számra és mérete, kiterjedése ismeretlen jelenleg.

A tudósok még csak azt sem tudják biztosra hogyan szaporodik. Persze lehet sejteni, de még egyetlen alkalommal sem tudták ezt megfigyelni.

A titokzatos állat pedig elképesztően szívós, és szinte bármilyen mostoha körülményeket képes lenen átvészelni, eme tulajdonsága pedig szintén felkeltette a biológusok figyelmét.

érdekes érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 17581

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet