Megbotránkoztató tanulmány bizonyítja, hogy az ateisták intelligensebbek?

2017. május 30., kedd




Azt is leírja a tanulmány, hogy hogyan, és miként magyarázza ezt a tudomány. Vajon igazuk van?

Az ateisták tényleg okosabbak? Olyan tanulmány eredményei és végkövetkeztetései jelentek meg nemrég, melyek alaposan felforgatták a vallásosak és nem vallásosak közötti amúgy sem éppen nyugodt vizet.

A tudományosan alátámasztott tanulmány ugyanis azt találtak, hogy az ateisták átlagosan kimutathatóan - tehát statisztikailag nem elhanyagolható arányban - jóval magasabb intelligenciával rendelkeznek, mint a vallásos társaik.

Ez egy igen megbotránkoztató következtetés, amit a megjelenése pillanatában azonnal rengetegen elkezdtek támadni.

Az ellenzők között több neves professzor is azt mondja, hogy ez nem lehet így, és a vallásos emberek között is kellő számú zsenit ismer a világ.

A tanulmány publikálói szerint noha ez valóban így van, a statisztikailag kimutatható tények, melyek a nagy számok törvénye alapján születtek, nem teljesen ezt mutatják.

Arról van szó ugyanis, hogy hihetetlen mértékben képes bizonyos embereket "lebutítani" a vallás, de a tudósok hangsúlyozták, hogy ez a lebutulás leginkább csak a nagyon erős, már-már rögeszmés vallási fanatizmusra érvényes.

Norvég és brit tudósok jutottak erre a végkövetkeztetésre.

Szerintük az eredményekből az is kitűnik, hogy a vallás egyfajta ösztön. egy olyan belső ösztön, amit az ember ha sikeresen felülír magában, akkor az egy magasabb intelligencia létét sugallja.

A kutatás elkészítői többször is hangsúlyozták, hogy ezzel nem kívánják a vallásos, s mélyen vallásos embereket megbántani, csupán leközölték a tényeket.

A kutatási anyag azt sejteti, hogy azért intelligensebbek az ateisták, mert a magasabb intelligencia révén felismerik, hogy a vallás bár fontos lehet, de ösztönként funkcionál életükben.

Az ösztönökön pedig minél magasabb intelligenciával rendelkezik egy adott lény, annál inkább megpróbál felülkerekedni.

összeségében a kutatás igen átfogó volt, 63 korábbi nagyon sok emberrel elvégzett tanulmány adatait összesítették általa.

Ebből az is kitűnik, hogy a stressz hatására az emberek "visszazuhannak" az ösztönvilágukba, vagyis amikor nem kiegyensúlyozottak, akkor sokkal gyakrabban gondolkodnak és cselekednek az ösztöneik szerint.

Ebben rejlik feltehetően a vallás ereje, hiszen sokszor ilyen lelkileg és egzisztenciálisan nem a helyzet magaslatán lévő emberek keresik a megoldást az egyházak, vallások tanításaiban.

A megbotránkoztató kijelentés önmagában még nem jelenti azt, hogy a vallásos emberek butábbak lennének, sem azt, hogy Isten ne létezne, de azt igen, hogy feketén-fehéren bizonyítható: az ateisták átlagos intelligenciája magasabb.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány vallás jézus isten


Megtekintések száma: 192395





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet