Megcáfolták a makacs tévhitet, miszerint 1 kutyaév = 7 emberév

2020. július 5., vasárnap
Az ismert aranyszabály szerint egyetlen kutyaév hét emberi évnek felel meg, vagyis egy 12 hónapos kutya életkora alapján egy 7 éves kisiskolásnak feleltethető meg. 

A kutyakiképzők és etológusok korábban sem tartották megfelelőnek a köztudatban elterjedt átszámítási módot, de most végre elkészült a csodaképlet, amelynek segítségével összevethető a kutyák életkora az emberével – igaz, a módszer egyelőre csak golden retrieverek esetében működik.

A Kaliforniai Egyetem etológusai a nemzetközi hírű kutyakutató, Tina Wang vezetésével a Cell System folyóiratban közölték azt a tanulmányt, amely genetikai alapon teszi összevethetővé a Homo sapiens és a Canis familiaris egyedek életkorát.

A kutatók abból indultak ki, hogy a kutyák ma már ugyanolyan környezetben élnek, mint az emberek: életmódjuk, táplálkozásuk és egészségügyi ellátásuk is gazdáikéhoz mérhető. 

Wangék hipotézise szerint a kutyák genomszintű öregedési folyamatai is egybevethetők az emberével.

Az életkor meghatározásához a kutatók a DNS építőköveit jelentő nukleotidok módosulásait, vagyis a DNS-metilációt elemezték az állatokban. 

Bizonyos kémiai folyamatok az örökölt genetikai szekvencia módosítása nélkül is képesek ki- és bekapcsolni a géneket, a metiláció is egy ilyen jelenség.

Wang és kollégái ennek elemzésével olyan kutyakor-órát alkottak, amellyel következtetni lehet az adott genom korára. 

Az epigenetikai módszerrel összesen 104 golden retrievert vizsgáltak, a néhány hetes kölyköktől a 16 éves aggastyánokig.

Az epigenetikai óra képlete: emberi életkor = 16 ln (kutyaéletkor) + 31.

Eszerint egy golden retriever egyévesen 31, négyévesen pedig egy 53 éves embernek feleltethető meg. 7 éves koruk fölött viszont a kutyák öregedése lelassul. 

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3501

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet