Megcserélődhet az északi és a déli pólus: globális katasztrófához vezethet!

2023. április 23., vasárnap




Ezzel egy időben a Föld mágneses mezeje megszűnhet, és eltörlődhet minden élet a felszínen.

Eltörölheti az életet

Olyannyira meggyengülhet a jövőben a bolygónk mágneses mezeje, hogy az többé nem fog megvédeni minket a káros napsugárzástól, és a gyilkos ultraibolya sugárzástól.

Ez pedig egy globális katasztrófát eredményezhet, melynek következtében a felszínen élő élővilág 99%-a kipusztulhat.

Ez nem valami rossz világvége film forgatókönyve, hanem maga a valóság, mely a kutatók szerint nagy eséllyel meg is történhet majd a közeljövőben.

A pólusváltás veszélyeinek vitája már évtizedek óta tart, elsőször komolyabban az 1980-as években vetették fel, hogy a bolygón a megváltozó pólusok következtében a Föld mágneses mezeje meggyengülhet, vagy teljesen meg is szűnhet.

Korábban már több pólusváltás is volt

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem a bolygó tönkremeneteléről van szó, ugyanis a mágneses pólusváltás egy olyan természetes folyamat, mely több száz alaklommal is végbement a bolygón.

Ezek mértéke eltérő volt. Voltak esetek, amikor részleges pólusváltás ment végbe, és volt olyan, amikor teljes.

Azonban a teljes pólusváltáskor sem csökkent le teljesen, vagy szűnt meg a mágneses mező, de jelentősen lecsökkent, 10% alá.

Ez annyit tesz, hogy egyszerre több északi és déli pólusa lehet a Földnek majd a pólusváltáskor.

A pólusváltásokhoz köthető több nagyobb fajkihalás is, ami azt mutatja, hogy az élővilágra mindig jelentős káros hatással voltak az ilyen pólusváltó folyamatok.

Bár a pólusváltás mindig átmeneti, ezek az átmeneti időszakok több évtizeden, vagy több évszázadon át tarthatnak, ennyi idő alatt pedig a teljes ökoszisztéma kipusztulhat.

Meg vannak számlálva a Föld napjai?

A földmágnesség megcserélődése átlagosan millió évenként pár alkalommal fordul elő, de a megfordulások közti időtartam nagyon szabálytalan, és akár több tízmillió év is eltelhet egy-egy csere közt.

Nem tudják, hogy pontosan mi befolyásolja a pólusváltások közötti időközöket, pedig ha ismernék ezen folyamatokat, közelebb kerülnénk a következő pólusváltás idejének a meghatározásához.

A legutóbbi teljes megcserélődés, a Brunhes–Matuyama-pólusváltás 780 000 éve zajlott le. Egy ideiglenes váltás, a Laschamp-esemény 41 000 éve történt. Legalább 1000 évig tartott, de a tényleges pólusváltás 250 éven át zajlott.

Ha a jövőben bekövetkezik egy pólusváltás, ami már igencsak esedékes lesz a Földtörténeti intervallumok alapján, akkor borzalmas jövő vár az emberiségre.

Kis híján teljesen kipusztulhatunk ugyanis a mágneses tér 10%-os hatásfokkal fog csak működni, így 90%-kal több károsanyagot és sugárzást juttat át a légkörön.

A Föld mágneses mezeje a jelek szerint egyre gyengül, és ám ma még nehéz megmondani, pontosan mikor gyengül le a kritikus pontig, de az már jól kirajzolódik, hogy egy pólusváltás kezdeti folyamatainak küszöbén állunk.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány összeesküvés kataklizma


Megtekintések száma: 257457





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet