Megcsinálták a napelemet, ami kétszer annyi áramot termel

2016. május 31., kedd




Olyan napelemet fejlesztettek, ami felhős időben, sőt akár este is képes folytatni az áramtermelést.

Hatalmas fejlődés előtt állnak a napelemek, hála a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak. 

A szakembereknek most először sikerült áttörniük a fizikában csak Shockley-Queisser limitként ismert határt, vagyis azt az értéket, ami a napelem maximális hatékonyságát mutatja.

Az eljárásban felfogták és hővé alakították a beérkező napfényt még azelőtt, hogy abból a panel elektromos áramot fejlesztett volna. Ezzel nem kevesebbet értek el, mint hogy megduplázták a panel által előállított energia mennyiségét.

napelem

A képen is látható panelek közül a felső végezte el a műveletet. A beérkező fényt fotonikus kristályokon vezették át, amelyek így hőt termeltek. 

Ezt a hősugárzást egy optikai szűrő segítségével a lehető legjobb fényhullámhosszra konvertálták át, amit már a napelem is fel tudott dolgozni.

Az MIT kutatói szerint a hőtárolós rendszerrel nemcsak felhős időben, de teljes sötétségben is képes lesz a napelem elektromos áramot termelni. A csapat szerint a technológiát még tovább lehet optimalizálni, vagyis a napelem hatékonysága még ennél is jobb lehet.

Ha ezt a technológiát idővel párosítanák az átlátszó napelemmel – merthogy már olyan is van –, akkor alighanem örökre elfelejthetnénk az áramszámlát és az atomerőműveket.

Forrás: hvg.hu

tudomány alternatív tudomány


Megtekintések száma: 7187





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet