Megdöbbentő adat: a vegetáriánusok 84%-a idővel visszatér a húshoz?

2017. június 1., csütörtök
A vegetáriánus életmód eleve kudarcra lenne ítélve?

Az első komoly közvéleménykutatás, és egyben felmérés megdöbbentő eredményeket közölt az amerikaiak étkezési szokásairól. Kiderült ugyanis, hogy a vegetáriánus életmód talán nem is annyira vonzó hosszú távon, mint ahogyan azt rengetegen állítják.

Nagyon gyakran hangzik el a vegetáriánusok szájából a mondat, hogy ez az egyik legegészségesebb étrend. De vajon ez tényleg így van?

Nos, a kutatás erre is rávilágított. Közel 11.000 ember bevonásával készülhetett el a legátfogóbb tanulmány.

Arra jutottak az adatok alapján, hogy a vegetáriánusok 84%-a tér vissza a húsevéshez egy adott idő után.

Kijelenthetjük a vegetáriánus étrend és életmód bukását?

A 17. életévüket betöltött vegetáriánus életmódot folytató emberektől van szó, és azokról, akik főleg egészségügyi okokból választották ezt az életmódot.

Még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, mindazonáltal azok közül, akiknek az egészégi szempontok szerint javasolták ismerőseik, vagy az orvosok a vegetáriánus étrendet, azok közül 84%-uk később visszatért a húsevésre.

A felmérés azt is megmutatta, hogy az USA lakosságának közel 2%-a vallja magát vegetáriánusnak, vagyis olyannak, aki csak növényeket fogyaszt, semmilyen állati eredetű élelmiszert nem.

Akik elvből választják ezt az életmódot, azok között sokkal nagyobb arányú a "kitartás" egyébként a kutatás szerint.

A statisztika azt is megmutatta, hogy 10%-uk próbálkozott áttérni erre az életmódra, de nem sikerült nekik, és az összlakosság 88%-a vallotta magát húsevőnek.

A kutatásból arra következtetnek a szakemberek, hogy a nagyon gyors váltás okozza sokaknál a kudarcot, vagyis azt, hogy nem tudnak kellő időn át kitartani a vegetáriánus életmód mellett.

Egy sokkal lassabb átállás célszerűbb lenne, és nem okozna ilyen rossz statisztikákat. Ugyanis kimutatták, hogy a húsevő életmódra visszaváltó egyének 53%-a saját bevallása szerint igen gyorsan változtatott az étrendjén és az életmódján.

Rengeteg tényező befolyásolhatja a kudarcot vallott húsevőket, akik megpróbáltak vegetáriánus életet élni. Ott vannak például az anyagi körülmények, melyek egyénenként eltérőek, és egyáltalán nem elhanyagolhatók.

Aztán ott van a partner tényező. Kimutatták, hogy húsevő partner esetén sokkal nehezebb dolga van a vegetáriánus életmódot folytató illetőnek, így kétszer, háromszor akkor a kudarc valószínűsége.

Mindezen statisztikák tehát nem bizonyítják azt, hogy a vegetáriánus életmód megbukott volna, csupán azt, hogy a sikeres elsajátításhoz, a beleszokáshoz sokkal több idő kell, és rengeteg különféle körülménytől függhet.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 201697

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet