Megdöbbentő dolgot állít az idegenekről és az univerzumról egy brit csillagász - mindennek vége?

2023. szeptember 20., szerda




Nagyjából mindenki lottónyertesnek érezheti magát, legalábbis ha igaza van a bath-i egyetem paleontológiai és evolúciós biológiai oktatójának. 

Nick Longrich ugyanis arra jutott, szinte kizárt, hogy az univerzumban még egy, a földihez hasonló élet kialakult volna ki, olvasható a Metro cikkében.

"Az univerzum elképesztően hatalmas. A Tejútnak több mint százmilliárd csillaga van, és csak a látható világegyetemben több mint egybillió galaxis található, mindez pedig csak egy parányi része az univerzumnak. 

A bolygók és csillagok nagy száma alapján könnyen elképzelhető, hogy rengeteg élet van odakint"

- mondta a tudós.

Longrich szerint ennek ellenére elenyésző az esélye, hogy a bolygónkon kialakult élethez hasonló legyen még valahol.

A következtetés oka pedig roppant egyszerű: olyan és annyi események véletlen láncolata vezetett a földi élet kialakulásához, melynek megismétlődésnek csekély lehet az esélye.

"Az emberek addig nem tudtak fejlődni, amíg a halakban nem fejlődtek ki olyan csontok, amelyek lehetővé tették, hogy megtanuljanak mászni.

A csontok sem tudtak addig továbbfejlődni, amíg az összetett állatok meg nem jelentek.

A komplex állatoknak komplex sejtekre, a komplex sejteknek pedig oxigénre volt szükségük fotoszintézis útján. Mindez nem történt volna meg az élet evolúciója nélkül, amely egyedülálló esemény 

- mondta a tudós.

Nick Longrich hozzáteszi, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint minden organizmus egyetlen őstől származik, és amennyire csak meg lehet állapítani, az élet kialakulása csak egyszer történt meg.

"Furcsa módon, mindez meglepően hosszú időt vett igénybe.

A fotoszintézis 1,5 milliárd évvel a Föld kialakulása után fejlődött ki, a komplex sejtek 2,7 milliárd évvel később, a komplex állatok 4 milliárd év után, míg az emberi intelligencia 4,5 milliárd évvel követte a bolygó kialakulását" - fejtette ki a szakember.

Longrich hozzátette, hogy ennek ellenére nem zárja ki teljesen, hogy a földihez hasonló élet alakult ki valahol az univerzumban.

Számításai szerint a fejlődő intelligencia létrejöttének esélye egy a tízmillióhoz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdeks


Megtekintések száma: 51174





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet