Megdöbbentő dolgot találtak a Mars rover felületén!

2017. április 18., kedd
Ha bebizonyosodik az eredete, akkor bizonyított lehet az élet a Marson!

A Curiosity Mars rover a NASA egyik valaha volt legsikeresebb roverje. Már nagyon régóta üzemel, és rengeteg felfedezés és kutatási anyag fűződik a nevéhez, és több ezer elkészített marsi felvétel.

Most azonban úgy tűnik, hogy a marsi élet tényleges felfedezése is a nevéhez fog kapcsolódni.

Legalábbis ha bebizonyosodik, hogy valóban azt látják-e a rover külső borítását, amit sejteni vélnek sokan...

A Marson eltöltött 2718. és 2813. napon két felvételt készített a rover saját magáról.

Ezeken jól látszik a változás. A NASA apró kis eszközének felületén, több helyen baktériumok okozta gombásodás ment végbe.

Mindez egy IDEGEN és ÉLETTELEN bolygón.

Ez alapjaiban megdöbbentő, és bizonyíthatja nem csak a marsi életet, hanem egyben azt is, hogy az élet a Földön kívül is bárhol létrejöhet, méghozzá sokkal könnyebben, mint eddig gondolták.

Több hasonló kép is készült már a rover felületéről, sőt, nemrégiben a kerekeken vettek észre a tudósok olyan kopárokat, melyek biológiai eredetű korrózió nyomai lehetnek.

Ezeken a képeket a rovernek a kerekei látható, ahogyan egy szelfit lőtt magáról. Jól látszódnak a kerekeken látható nagyon erős, és látványos sérülések. A NASA azt nyilatkozta, hogy a sérülések durvasága ellenére ezek nem veszélyeztetik a további missziókat, és a rover még sokáig működőképes lehet.

Ha jobban megvizsgáljuk a képeken látható sérüléseket és a kerekek felületének korrózióját, akkor nagyon hasonló mintázatokat láthatunk a Földön is megtalálható vasevő baktériumokkal, gombákkal összevetve.

Különösen érdekes az, hogy a kénredukáló baktériumok is hasonló "sérüléseket" tudnak előidézni.

Valami egyértelműen megfelelő közeget biztosít a gombáknak, mikroorganizmusoknak a Marson. Ez pedig alapjaiban vethet fényt egy esetleges marsi élet lehetőségére is.

Gombásodást nem először figyeltek meg. Korábban az űrállomások falain is megdöbbentő módon elkezdtek elszaporodni a gombák, sőt, egyes jelentések szerint a Nemzetközi Űrállomás külső felületén is jelen vannak.

Ez pedig bebizonyította, hogy az élet a Földön kívül, oxigénhiányos jéghideg - mondhatni mostoha - körülmények között is képes terjedni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány mars élet a marson


Megtekintések száma: 334950

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet