Megdöbbentő dolog derült ki a biztonságosnak mondott műanyag palackokról!

2017. március 20., hétfő
A BpA-mentes termékeket vizsgáló tanulmány riasztó eredményre jutott.

2014 nyarán már beszámoltunk egy érdekes munkáról, amely a biszfenol A (BpA) leváltására hivatott BpS potenciális veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A most elkészült anyag hasonló eredményre jutott, ez azonban ettől eltérő, szintén biztonságosnak minősített termékeket vizsgált meg.

A Nature Communications lapján közzétett munka eredménye szerint a BpA-mentes műanyag palackokban sokszor megtalálható BHPF sem teljesen veszélytelen, ez ugyanis éppen ellenkező hatást vált ki.

Amíg az Európai Unióban jelenleg is vizsgált biszfenol A az ösztrogénhez hasonló hatást fejt ki egyes sejteknél, addig a BHPF az élesztősejtek esetében blokkolja ezt a hormont. A kutatók először egy számítógépes modell segítségével mutatták ezt ki, ezután azonban egereket használtak fel az eredmények visszaigazolására, ami sikerült is. Négy különböző csoportot vettek szemügyre, ezek közül a BHPF-nek kitett csoportok tagjai körében megnövekedtek a vemhességgel kapcsolatos problémák.

Több esetben gyulladást regisztráltak, a magasabb dózisok azonban komolyabb gondokat okoztak, akár 24 százalékkal csökkentve az élve világra jött utódok számát. Ez természetesen még nem jelenti automatikusan, hogy az emberek körében is hasonló hatásra számíthatunk, itt azonban még az Egészségügyi Világszervezet is elismerte egy 2012-es jelentése, hogy ezen a területen tudásunk meglehetősen hiányos.

A kínai szakemberek ezért arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyiben mutatható ki a BHPF jelenléte az emberi szervezetben, itt pedig 100 diákból 7 jelzett pozitív eredményt, a bevizsgált három BpA-mentes bébi üvegből vett vízminta pedig szintén tartalmazta azt.

Egyéb tanulmányokban kimutatták, hogy ugyan a BpA az USA-ban sincs betiltva (a gyártók maguk döntöttek annak kiváltásáról a vásárlói aggodalmak miatt), ez még a papírból készült számlák megérintésével, a bőrön keresztül is bekerül a véráramba, ami további kérdéseket vet fel ezen anyagokkal kapcsolatban.

Forrás: sg.hu

egészség feltáró eltitkolt tények egészség megelőzés


Megtekintések száma: 28627

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet