Megdöbbentő dolog derült ki a sarki jég olvadása kapcsán

2017. március 26., vasárnap




A dolog összefüggésben van a globális felmelegedéssel, de olyan módon, amire nem számítottak.

Egy új tanulmányt készítettek nemrég a globális felmelegedés kapcsán, mely joggal mondhatni, hogy megdöbbentő eredményekkel zárult.

Az eredmények ugyanis bizonyos értelemben teljesen mást mutattak, mint amit eddig gondoltunk a klímaváltozásról.

Arról van szó, hogy tudvalévő, hogy az Északi-sark régiójában megfigyelhető olvadás mértéke az utóbbi években riasztó méreteket öltött, most már azt is tudjuk, hogy ebből a szempontból a tavalyi év az eddigi legrosszabb volt.

Egy új tanulmány azonban arra utal, hogy a folyamat akár fele is természetes eredetű lehet, némileg mérsékelve az üvegházhatás jelentőségét.

Rohamos olvadást és rendkívül gyorsan végbemenő kedvezőtlen folyamatot mutattak a megfigyelések, amik ellentmondanak a klimatikus modelleknek, amikben nem figyelhető meg ennyire gyors ütemű olvadás.

Vagyis gyakorlatilag a globális felmelegedés fele természetes jelenség. Ebben a tekintetben bizony aspektusból az amerikai elnöknek is igaza van, aki azt állította, hogy szerinte nem az emberiség okozza a felmelegedést, de csak részben.

Ugyanis az ő megközelítése onnan igaz, hogy természetes módon is jelen van a felmelegedés, de valójában az emberi tevékenység jelentősen dob ezen a hatáson.

„A helyzet olyan, mintha mindenkinek igaza lenne, vagy senkinek sem” – jellemezte az abszurd helyzetet egy klimatológus.

Vagyis a felmelegedés mindig is egy létező folyamat volt, és önmagában nem igaz az, hogy az ember idézte elő. Ugyanakkor mi vagyunk azért felelősek, hogy ez elkezdett egyre erőteljesebben kiéleződni.

Nyilván akadnak helyi eltérések, ám az Északi-sark helyzete többé-kevésbé ennek megfelelően alakul, és míg a professzor korábbi munkája azt mutatta ki, hogy a trópusi eredetű levegő hatással van az észak-atlanti oszcillációra, most ezt fejlesztik tovább, rámutatva a természetes folyamat további következményeire.

Az emberi tevékenység által a légkörbe juttatott szén-dioxid teljes kizárása mellett is tapasztalnak bizonyos olvadást, ez pedig sebességében hasonló, mint amit jelenleg látunk. A negatív oszcilláció tehát valóban további légtömegeket hoz a régióba, ekkor azonban rögtön felmerül a kérdés, hogy vajon ez a folyamat lehet-e ugyanezen emberi tevékenység eredménye.

Még sok kutatásra van szükség, hogy rendet tegyenek mind a fejekben, mind a folyamatok egymásra való hatásaival kapcsolatban, mindenesetre az átlagember kezdi érezni az utóbbi években a felmelegedés jelentős erősödését.

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 59730





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet