Megdöbbentő érdekesség: a Jupiter nem is a Nap körül kering

2016. december 19., hétfő




Sokan nem tudják, de nem minden forog a mi Napunk körül, még ha a Föld be is hódolt ennek a hatalmas, fénylő csillagnak. A Jupiter például igazi lázadó, és ha akarná, akár kis is lökhetné a helyéről a Napunkat.

A Jupitert sokszor szokták kozmikus tekegolyónak is hívni. Ugyanis annak ellenére, hogy a tudomány mai állása szerint nem szilárd felszínnel rendelkező bolygó, méreteiből adódóan a Nap után a második legnagyobb gravitációs hatással rendelkező égiteste a Naprendszeren belül.

Mint ismeretes, minden bolygó, törpebolygó, de még a legtöbb üstökös is a Nap körül kering. Ez így van rendjén, így alakul ki az a szokatlan, de bájos csillagközi tánc, mely meghatározza az egyes égitestek pályáját a csillagunk körül.

De azzal is tisztában vagyunk, hogy a Jupiter nem akar ennek behódolni? És hogy nem is a nap körül kering?

Mi több, a Nap sem teljesen a saját tengelye körül forog. Megdöbbentő, nem igaz?

Arról van szó, hogy a Jupiternek akkora a gravitációs hatása, hogy Jupiter és a Nap közti gravitáció középpontja nem a Napban, hanem egy kicsit odébb, a Nap felszínén kívül található.

Tegyük fel, hogy egy kisebb tárgy egy nagyobb tárgy körül kering a világűrben. Ilyenkor a fizika mintha egy kicsit megbolondulna. Ugyanis nem az történik, hogy a nagyobb tárgy nyugalomban marad, a kisebb pedig tökéletes köröket ír le körülötte, hanem az, hogy mindkét tárgy egy kombinált gravitációs központ körül kering.

Ha akkora méretkülönbség van a két égitest között, mint mondjuk a Föld és a sokkal nagyobb Nap esetében, a kombinált gravitációs központ valójában olyan kevéssé mozdul el a Nap középpontjától, hogy a jelenség elhanyagolható: a nagyobb test nem mozog, a kisebbik pedig köröket ír le körülötte.

Ez akkor is pontosan így igaz, ha a Nemzetközi Űrállomás és a Föld, vagy a Merkúr, a Vénusz, vagy akár a Szaturnusz és a Nap egymás körüli keringését vesszük alapul.

A Jupiter azonban annyira nagy, hogy a két bolygó tömegközéppontja valójában 1,07 naprádiusznyira esik a Nap középpontjáról.

A Nap és a Jupiter egyaránt ezen pont körül keringenek. Ez felveti annnak az elméleti lehetőségét, hogy a Jupiter hatására akár ki is mozdulhatna minden a helyéről.

Szerencsére ez csak elméleti kérdés, a valóságban nem valószínű, hogy bármikor bekövetkezne egy ilyen, de sokan eljátszottak már a gondolattal, hogy a Napunk a tengelyéből kimozdulva „elszabadulna”, és teljesen átrendeződne a naprendszer, mely egyúttal a Földi élet végét is jelentené.

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség űrkutatás csilalgászat


Megtekintések száma: 39553





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet