Megdöbbentő felfedezés az intelligens nyálkagombákkal kapcsolatban

2016. december 23., péntek




Új kutatásoknak sikerült rávilágítaniuk az élőlények néhány nagyon érdes viselkedésére, és tulajdonságára. Képesek tanulni, és tanítani is, annak ellenére, hogy egyetlen sejtből állnak.

Elképesztő tulajdonságokkal rendelkeznek az intelligens nyálkagombák. Sokkal „okosabbak”, mint azt korábban hitték róluk, és bizonyos értelemben ellent is mondanak a természetnek.

Ugyanis egyetlen sejtből állnak, ennek ellenére nagyon is intelligensek, már-már zavarba ejtően.

A nyálkagombák sok egysejtű organizmusból állnak. Egy-egy ilyen csoportosulás úgy működik, mint egyetlen nagyobb szervezet: képes mozogni, megvizsgálni a környezetét, felfedezni a táplálékot és a veszélyforrásokat.

Az organizmusok együttműködése meglepően hatékony, még arra is lehetőséget ad, hogy a telep a lehető legrövidebb úton érje el a célját.

A kutatók a vizsgálatok alapján azt derítették ki, hogy ezek az organizmusok képesek tanulni, és tapasztalataikat összegezve viselkedni egyes helyzetekben.

Minderre annak ellenére képesek, hogy nem rendelkeznek szürkeállománnyal. Egy szokatlan kísérlettel is sikerült igazolniuk ezt a biológiai rejtélyt.

A vizsgálatok során a Physarum polycephalum nevű élőlényeknek egy zselészerű anyagban elhelyezett hídon kellett átjutniuk, hogy elérjék a túloldalon lévő táplálékot. A hidakat koffeinnel vagy kininnel kezelték, amely kellemetlen ízű az organizmusok számára.

A telepek rájöttek, hogy érdemes átküzdeni magukat az akadályokon található irritáló anyagokon.

A kutatók ebből levonták azt az egyértelmű követeztetést, hogy ezek az organizmusok képesek egy bizonyos szinte n tanulni, megtapasztalni, és a tapasztalataikat elraktározni agy, vagy egyéb szürkeállomány nélkül.

Sőt, egy ennél is érdekesebb folyamatra is figyelmesek lettek. A tapasztalt telepek tapasztalatlan telepekkel, azaz kevésbé „tanult” telepekkel is összebírtak olvadni olyan módon, hogy az így kialakuló szerveződés tapasztalt maradt.

Vagyis kimutatták, hogy az egyes nyálkagomba telepek valamilyen titokzatos folyamat segítségével képesek megtanítani egymást az általuk tapasztalt dolgokra.

Rejtély a kutatók számára az, hogy ez hogyan lehetséges, és cska feltételezéseik vannak. A jövőben a kutatások tehát arra fognak irányulni, hogy sikerüljön részletekbe menően megfejteni a folyamatot.

tudomány állatvilág biológia


Megtekintések száma: 102536





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet