Megdöbbentő hatása van napi 4 kávénak: a tudomány előtt eddig rejtve maradt!

2017. október 4., szerda
Ha napi legalább 4 csésze kávét fogyasztunk, jelentősen csökkenhet a vastagbélrák kialakulásának kockázata - derült ki az amerikai Dana-Farber Rákintézet nagyszabású tanulmányából.

Ha napi legalább 4 csésze kávét fogyasztunk, jelentősen csökkenhet a vastagbélrák kialakulásának kockázata - derült ki az amerikai Dana-Farber Rákintézet nagyszabású tanulmányából.

A vizsgálat közel ezer ember bevonásával készült, akiknél műtétet és kemoterápiát is alkalmaztak a vastagbélrák kezelésére.

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt eredmények szerint a kávéfogyasztás azoknál bizonyult a legjótékonyabb hatásúnak, akik napjában négy vagy több csészével fogyasztottak a nedűből - vagyis nagyjából 460 milligrammnyi koffeint vettek magukhoz.

Ezeknél a pácienseknél 42 százalékkal kisebb volt a valószínűsége a rák kiújulásának, mint a kávét nem fogyasztóknál, és 33 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak bele a rákba vagy egyéb betegségbe.

Napi két-három csésze kávé jóval szerényebb jótékony hatást fejtett ki, míg napi egy vagy kevesebb csészényi kávé csupán minimális védelmet adott a betegeknek.

Az ígéretes eredmények ellenére a tanulmányt vezető Charles Fuchs óva inti a nem kávézó pácienseket attól, hogy elkezdjenek kávézni - olvasható a The Daily Mirror című brit napilap internetes oldalán.

"Ha valaki rendszeres kávéfogyasztó és vastagbélrák miatt kezelik, akkor ne hagyja abba a kávézást! Ha azonban nem iszik kávét és azon gondolkodik, hogy elkezdjen, először mindenképpen konzultáljon az orvosával" - jegyezte meg a szakember hangsúlyozva, hogy további tanulmányokra lesz szükség a friss eredmények megerősítéséhez."

A mostani tanulmány az első a világon, amely összefüggést mutatott ki a koffeintartalmú kávé és a vastagbélrák kiújulásának kockázata között.

Számos közelmúltbeli tanulmány eredményei sugallják, hogy a kávé védelmet nyújthat a rák egyes típusai, köztük a posztmenopauzális (változókor utáni) emlőrák, a melanóma, a májrák és a prosztatarák kialakulásával szemben.

Korábban már többször vitatéma volt a kutatók között a koffein fogyasztás hatása a rákra. Gondoljunk csak a Gerson-diétára, mely felett a mai napig nem sikerült pálcát törnie az orvosoknak. A Gerson terápia lényege, hogy a koffein - a végbélen át beöntéssel bejuttatva - és a palmitátok (a kávéban található kémiai összetevők) szinergikusan stimulálják és tisztítják a májat és a vért.

A beöntés hatására a májban lecsökken a "szemét" mennyisége, ennek eredményeként ismét lehetővé válik, hogy még több mérget tudjon kiválasztani.

tudomány hihetetlen egészség orvostudomány rák egészség megelőzés


Megtekintések száma: 415290

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet