Megdöbbentő: idegen organizmusok eszik a marsjáró kerekét?

2017. március 29., szerda
Korábban azt gondolták, hogy sérülés, melyet kopás okozott, most van egy ennél megdöbbentőbb elméletük is a tudósoknak.

Biológiai korrózió. Ez az új, elképesztő elmélet, mellyel megpróbálják egyes szakemberek megmagyarázni azokat a képeket, melyeket nemrég maga a NASA tett közzé a Curiosity Marsjáróról.

Ezeken a képeket a rovernek a kerekei látható, ahogyan egy szelfit lőtt magáról. Jól látszódnak a kerekeken látható nagyon erős, és látványos sérülések. A NASA azt nyilatkozta, hogy a sérülések durvasága ellenére ezek nem veszélyeztetik a további missziókat, és a rover még sokáig működőképes lehet.

De lássuk csak, mit is jelent az a szó, hogy biológiai korrózió. Sokszor még biodeterioráció néven is illetik, amikor biológiai folyamatok hatására sérül meg, vagy alakul át egy anyag szerkezete.

Egyes asztrobiológusok szerint éppen ez történhetett a rover kerekeivel, vagyis ez az első hiteles fénylép arról, hogy a Marson élet van.

Méghozzá olyan szintű élet, mely organizmusok útján képes felfalni a NASA mars járójának kerekeit.

A felvetés nem alaptalan, ugyanis ha jobban megvizsgáljuk a képeken látható sérüléseket és a kerekek felületének korrózióját, akkor nagyon hasonló mintázatokat láthatunk az alábbi képhez hasonlóan.

Csakhogy ezen a lenti képen már egy biológiai korrózión átesett fémfelületet láthatunk. Kísérteties a hasonlóság, igaz?

Különösen érdekes az, hogy a kénredukáló baktériumok is hasonló "sérüléseket" tudnak előidézni.

A nagy kérdés, hogy továbbra is folytatódni fog-e a kerekek korróziója, és a NASA lesz-e olyan bátor, hogy vizsgálatokat végez a kerekek ügyében, hallgatva ezekre az asztrobiológusokra.

Ugyanis ha bebizonyosodna, hogy valóban baktériumok, apró organizmusok eszik a kerekeket, az világszenzációval egyenértékű felfedezés lehetne.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány idegen mars marskutatás idegenek élet a marson


Megtekintések száma: 105718

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet