Megdöbbentő: titokzatos kvantummozgásokat figyeltek meg

2017. március 17., péntek
Eltűntek, majd teljesen máshol tűntek fel az elektron részecskék.

Olyan dolgot sikerült teljesen véletlenül megfigyelniük fizikusoknak, és tudományos szakembereknek, ami valami új jelenségnek az első megfigyelése lehet, de az sem kizárt, hogy rejtélyes kvantummozgásoknak voltak tanúi.

A mostani megfigyelés egyszerűen ellentmond a hagyományos fizikának, és elméletileg és a gyakorlatban sem mehetett volna végbe ilyen folyamat.

Arról van szó, hogy az elektronok nagyon szokatlanul viselkedtek, és a megszokott útjuk helyett fogták, és teljesen eltűntek, majd teljesen máshol bukkantak fel.

Olyan, mintha teleportáltak volna az elektron részecskék, ami teljességgel lehetetlen, hiszen még mesterséges körülmények között is csak részeredményeket sikerült elérniük a fizikusoknak teleportáció terén.

Ahelyett, hogy a részecskék az atomi rétegek tetejéről a középső részeken át az alsókig utaztak volna, egyszerűen eltűntek a rétegek tetején, majd a másodperc töredéke múlva alul jelentek meg.

Ez önmagában is óriási jelentőségű megfigyelés, ugyanis amellett, hogy egy eddig nem látott folyamatba nyerhetünk vele betekintést, forradalmasíthatja az elektronikai ipart is a jövőben.

A szakemberek előzetes vizsgálatai alapján a most megfigyelt dolognak köze lehet a van der Waals erőkhöz.

Ez az erő az, ami többek között meghatározzák, milyen vonzások alakulhatnak ki egyes molekulák között, a hagyományos ionos vagy a kovalens kötések mellett.

Ugyanakkor a van der Waals-erők inkább a részecskék közti kvantummechanikai vonzás eredményei, semmint a hagyományos pozitív-negatív részecskék közti vonzásé.

Az elmúlt fél évtizedben egyre több olyan anyagot vettek górcső alá, és kísérleteztek vele, melyek során új anyagokat tudtak létrehozni.

Ezeknek az anyagoknak egy részének felső rétegeit a szokásos kötések nélkül alakították ki. A kutatók csak keveset tudtak meg arról, miként viselkednek az elektronok ezekben a rendszerekben, így nem tudni, hogyan lehetne hasznosítani majd őket az elektronikában, de a jelek szerint akár forradalmat is indíthatnak vele.

Hui Zhao, a Kansasi Egyetem szakértője szerint a vizsgálat elején olyan lézerimpulzust alkalmaztak, mellyel csak a felső réteg elektronjait szabadították fel.

Ezután egy másik színű lézer következett, mellyel az alsó rétegben megjelenő elektront tudták kimutatni. A kutatócsoport az találta, hogy a részecskék átlagosan egy pikoszekundum – azaz egy másodperc billiomoda – alatt jutottak az anyag tetejéről az aljára.

Természetesen azonnal felmerült még a kísértek után, hogy talán mérési hibáról lehet szó, azonban a megismételt mérések is ugyanezt igazolták, ráadásul a részecskék egyedi viselkedését két különböző laboratóriumban is megfigyelték.

Az már biztos, hogy rengeteg kutatásra lesz még szükség ez ügyben, de valószínűleg valami olyanhoz vezethetik el a tudományt, aminek a működésével egyáltalán nem vagyunk tisztában, és a kvantumfizika teljesen új világába vezethet be minket.

tudomány rejtély fizika rejtélyek kvantumfizika


Megtekintések száma: 380153

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet