Megdöbbentő tudományos bizonyíték a koránkelés mellett!

2017. március 17., péntek




Egy meglepő, nagyon hasznos dologban segíthet a koránkelés, ami sokunk állandó problémája.

A későn kelés, és a koránkelés nagy dilemmájában rengetegszer összecsapott már különféle ellentábor, szakemberek, és laikusok egyaránt.

Persze azt mindig érdemes hozzátenni, hogy nem mindegy, milyen szemszögből nézzük a dolgokat. Vannak, akik szerint a koránkelés jót tesz a szervezetnek, és fitten tart, míg mások a sokáig tartó alvásra esküsznek, mivel az pihenteti leginkább a szervezetet, és az agyunkat.

A kukorékoló kakasok, és a lusta lajhárok közötti alvástézis háború valószínűleg sohasem fog eldőlni, mivel tulajdonképpen mindenkinek igaza van, csak más-más szempontból.

Most egy kísérlet igazolta be tudományosan, hogy egy új szemszögből melyik a leghatékonyabb, és a koránkelés lett a győztes.

Arról van szó, hogy azt vizsgálták, hogy diétázás szempontjából az az előnyösebb, ha a szervezet sokkal korábban kel fel, mint máskor.

De ha korán kelünk, sokkal hamarabb leszünk éhesek nem?

Talán lehet benne valami, viszont rátaláltak egy egyértelmű összefüggésre, mely azt mutatja, hogy a korán kelők ételválasztásai egészségesebbek a sokáig alvókénál.

Finn kutatók 2000, 25 és 74 év közötti férfi és nő étrendjét figyelték meg, és arra jutottak, hogy a későn fekvők-kelők kevesebbet esznek ugyan reggelire, viszont a nap hátralevő részében több cukorban, zsírban és szénhidrátban gazdag ételt fogyasztanak.

Sőt, csaknem kétszer annyit nassolnak, mint korán kelő társaik.

A kutatók szerint az éjjeli baglyok hajlamosabbak szembemenni a biológiai órával, ezért érzik úgy, hogy több energiára van szükségük az ételekből.

Míg azok, akik a belső, természetes ritmust követik, könnyebben választanak egészséges, a szervezetnek értékes ételeket is.

Vagyis a tudományos bizonyíték megvan arra, hogy diéta szempontjából egyértelműen létezik a kapcsolat az egészségesebb ételek fogyasztása, és a korán kelés között.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is, és holnap te is kel fel korábban!

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 368148





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet