​Megfejtették a Bermuda-háromszög rejtélyét: ez lenne a végső magyarázat?

2021. július 28., szerda
Úgy tűnik ismét mindent leleplező megoldással álltak elő a kutatók a Bermuda-háromszög területén történő rejtélyes baleseteket illetően. A legfrissebb magyarázat: metánbuborékok.

Egy nagy kanyart leírva a témánktól, Norvégia partvidéke felé vehetjük az irányt, ahol mostanában óriási krátereket fedeztek fel a tengerfenéken, amelyek metánbuborék-robbanásokat indikálhatnak a területen.

Az óriási, körülbelül 1 kilométer széles és 50 méter mély szakadékokat kőolajlelőhelyek gázszivárgásai okozhatják. Általában ez a gázmennyiség a tengerfenéken gyűlik össze, mielőtt kitör, és szétterjed a környező vizekben.

Több kráter helyezkedik el a Barents-tenger középnyugati részén, amelyeket valószínűleg óriási gázrobbanások hozták létre - írták a Norvég Sarkköri Egyetem egyik kutatói.

- Ez a kráteres terület lehet az Északi sarkkör legnagyobb tengeri metánlelőhelye - tették hozzá.

Kutatóknak sikerült továbbá nemrég kifejleszteniük egy olyan radart, amely képes részletes képet alkotni a tengerfenékről. Az így készült grafikák képesek a Föld körüli metánszivárgásokat is ábrázolni. Sőt, ezek segítségével magyarázatot lehet adni a hajósok látszólagos indok nélküli habképződésekről és buborékozásokról adott beszámolóikra.

A kutatásaik további részleteit áprilisban fogják közzétenni az EGU (Európai Földtudományi Unió) éves konferenciáján, ahol többek között vitát nyitnak a metánbuborékok által okozott biztonsági kockázatokról, amely így egyértelműen mutathat bermuda-háromszögbeli balesetekre és eltűnésekre.

Az Ördög háromszöge néven is ismert atlanti-óceáni terület számos hajó és repülő rejtélyes eltűnésének helyszínéül szolgált az évszázadok során. 1851 óta vezetett feljegyzések alapján körülbelül 8127 ember tűnt el a Bermuda-háromszögben.

Az óceán ezen területén ráadásul a tengerfenék magnetikus tulajdonságokkal is bír, amely megzavarhatja az iránytűket és a navigációs rendszereket. A metángáz robbanások pedig akkora erővel törhetnek a felszínre, hogy képesek nagyobb hajókat is elsüllyeszteni.

Ezen kívül az óceán ezen területén nem ritka az olyan légköri örvények kialakulása sem, amelyek egyenesen a felhőrétegbe szívják föl a tengervizet, és 190 km/h-s szelet okoznak. Általában nyáron gyakori ez a jelenség, főleg a floridai vizek környékén, ahol évente négy-ötszáz ilyen légörvény is létrejöhet.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 49768

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet