Megfejtették a Föld mágneses pólusainak egyik évmilliós rejtélyét!

2016. június 27., hétfő




Olyan évmilliók óta létező rejtélyre derítettek fényt a tudósok, mely a Föld születésével szinte egyidős. A mágneses mező eredetét, és a pólusokat övező rejtélyt számtalanszor próbálták megfejteni, azonban a tudomány most úgy tűnik választ adott egy nagyon fontos kérdésre.

A mágneses mező eredete rejtély

A mágneses pólusok, és maga a mágneses mező rendkívüli jelentőséggel bár bolygónk, így az emberiség számára is. Ez a mező véd meg minket a nap gyilkos sugaraitól, a nagyon erős radiációtól. Ha nem lenne, valószínűleg élet sem lenne bolygónkon.

Ha hiszed ha nem, a mágneses mező eredete, és működésének mikéntje még ma is rejtély a tudósok, kutatók számára. A legújabb modellek alapján az a felételezés, hogy a Föld állandóan forgó, így súrlódó, és hőt, energiát leadó fémes magja hozza létre ezt a mezőt.

Ez az elmélet azonban némiképp téves, amikor azt vizsgáljuk hogy vajon mi hozta létre ezt a mágneses mezőt korábban, amikor a Föld magja még nem szilárdult meg.

Mi okozhatta a mágneses mezőt évmilliókkal ezelőtt, szilárd mag nélkül?

Éppen ezt a kérdést sikerült most megválaszolni a legfrissebb eredményeket elemezve. A Föld történetének 4 és fél milliárdos időszakának elemzésével olyan összefüggéseket sikerült találni, melyek választ adnak erre a fontos kérdésre.

a-fold-szuletese

Egyes nagyon régi kőzeteket, és földrétegeket vizsgálva megfigyelték, hogy a nagyon régi időből származó, nem Északi vagy Déli póluson talált kövek egy része olyan mintázatokat mutatott, melyek arra utaltak, hogy egykoron mágneses mező hatott rájuk. Mi több, ezek a kőzetek maguk is erősen mágnesesek voltak.

A tudósok most éppen ezért úgy gondolják, hogy a Földnek időnként a fejlődése alatt elő-előfordult, hogy nem egy, nem is kettő, hanem egyszerre több mágneses pólusa volt, jellemzően félmilliárd, egy milliárd éve.

a-fold-magja

Ez az egész úgy volt lehetséges, hogy ahogyan a bolygó elkezdett egyre jobban megszilárdulni, először a felszínén majd a mélyebb rétegekben, úgy alakultak ki különböző mágneses polaritási pontok.

A Föld legbelső magja szilárdult a legkésőbb, sokak szerint ez a vasmag még ma is a szilárdulás folyamatában van, és a forgása keltette két pólus vált a domináns mágneses pólussá.

Földünknek nagy valószínűséggel kettőnél több mágneses pólusa volt a régmúltban.

Bármennyire is hihetetlennek, vagy furcsának hat az elképzelés, a Földnek tehát valószínűleg nem kettő, nem is három, hanem ennél sokkal több mágneses pólusa volt.

magneses-polus

Elméletben bár lehetségesnek tartotték a korábban is a kutatók, a gyakorlatban nem tudták volna elképzelni, hogy

az ősi Földnek a jelenlegi két mágneses pólus helyett jóval több ilyen pólusa lehetett.

Bár a kérdés úgy tűnik, megválaszolt egy nagy rejtélyt a mágneses mezővel kapcsolatban, a mágneses pólusokkal kapcsolatban számtalan más titkot ismer a tudomány. Az északi-mágneses pólus szeszélyes "kilengéseiről" például mélyen hallgatnak a kutatók...

tudomány föld


Megtekintések száma: 17270





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet