Megfejtették a titokzatos bibliai nép eredetét: megdöbbentő titok derült ki

2020. május 30., szombat
Egy új genetikai elemzés alapján a Bibliából is ismert kánaániták évszázadokon át folyamatosan érkeztek az ókori Közel-Keletről Levante déli részére – írja az MTI.

A kánaániták i.e. 3500-1150 között éltek Levante régió déli részén, a mai Izrael, Palesztina, Jordánia és Libanon területén. A szakemberek eddig nem sokat tudtak genetikai összetételükről és származásukról.

A kutatók 73 személy maradványaiból vontak ki DNS-mintát, az érintetteket a térség öt különböző helyszínén temették el egy 1500 éves periódus alatt.

A szakértők a régió négy másik helyszínről származó 20 emberi maradvány adatait is felhasználták. A csapat megállapította, hogy a kánaániták két fő népcsoportnak, 

Levante régió újkőkori lakóinak, hozzájuk kapcsolódva a kőrézkori Irán lakóinak, illetve a bronzkori kaukázusi populáció kevert leszármazottjai voltak.

Annak ellenére, hogy különböző városállamokban éltek, a kánaániták kulturálisan és genetikailag is hasonlóak voltak

– mondta Liran Carmel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója. Carmel szerint Levante területén később további népességmozgások is zajlottak.

A vizsgált maradványok mutatnak kis eltéréseket, de genetikailag nagyon hasonlítanak, ami azt sugallja, hogy a régészetileg és történelmileg definiált kánaániták egy összetartozó csoportot alkottak. 

A kutatók szerint ez azt bizonyítja, hogy Levante déli részére fokozatosan és folyamatosan érkeztek emberek a mai Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán területéről. 

Shai Carmi, az egyetem munkatársa úgy véli, ez az évszázadokon át tartó népvándorlás talán magyarázatot adhat arra, hogy a kánaánita városállamok késő bronzkori uralkodói miért nem szemita, hanem hurrita neveket viseltek.

A 93 csontvázból 19-et egy másik kutatócsoport is tanulmányozott. 

A szakemberek megállapították, hogy Levante modern kori lakóinak DNS-e nagyrészt megegyezik a kánaánitákéval.

Ennek oka az, hogy az elmúlt 4 ezer évben mindössze három esemény volt jelentős hatással a térségben élők génállományára: a vaskor kezdete (i.e. 1000), Nagy Sándor érkezése (i.e. 330) és az Oszmán Birodalom uralmának kezdete...

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3372

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet