Megfejtették, honnan származik a Naprendszer bolygóit létrehozó kozmikus por

2017. február 3., péntek
A tudósok és csillagászok rájöttek, miből van a az itt található csillagpor, és a bolygók.

Eddig rejtély volt, hogyan keletkeztek

A kutatók már régóta kutatják és próbálják megfejteni, hogy azok a porszemcsék, melyek a Naprendszerben keringenek, és melyekből a bolygók is kialakultak, pontosan miből vannak.

Annak idején a keletkezésük körülményei ugyanis teljes homályba burkolóztak, és a tudomány nem tudott arról semmilyen információval szolgálni, hogy hogyan is jöttek létre.

A csillagközi felhők annak idején a Naprendszerünk hajnalán lassan, és stabilan hozták létre a bolygókat a Nap körül. Azonban az ezt megelőző időkről aligha tudunk valamit, ám ez végre úgy tűnik, hogy megváltozott.

Megvan, honnan származhat

A közepes tömegű, a Napnál nagyságrendileg hatszor nehezebb csillagok – úgynevezett aszimptotikus óriásági, röviden AGB-csillagok – az életük során “levedlik” a külső rétegüket, létrehozva egy gáz és porszemcsék alkotta csillagközi felhőt.

A Naprendszer feltételezhetően egy pontosan ugyanilyen, vagy ehhez hasonló csillagközi felhőből alakulhatott ki. Az időt is meg tudjuk saccolni: nagyjából 4,6 milliárd évvel ezelőtt történhetett.

A legtöbb porszem még akkoriban, és azóta az idő múlásával elpusztult, elporladt teljesen, azonban a megmaradtak hatalmas aszteroidákká, kisbolygókká, bolygókká álltak végül össze, melyek elkezdtek keringeni a Nap körül.

Ez a csillagpor tehát végül igen sokat tudott elárulni a Naprendszer keletkezéséről, és az azt megelőző időkről.

Az MTA CSFK Csillagászati Intézetében kutató Maria Lugaro által vezetett munka sikerrel azonosította az AGB-csillagokban végbemenő magreakciók nyomait néhány meteoritból származó porszemcse összetételében.

Megállapították, hogy a protonok és az oxigén egy nehezebbnek tekinthető izotópja közötti egyfajta fúziós reakciók kétszeres eséllyel jöhetnek létre, mint eddig gondoltuk.

Ez egyértelműen megfigyelhető a meteoritokban talált és kielemzett csillagporszemek között, így ez el is árulja eredetüket.

A végleges eredetükre is fény derülhetett

Eszerint hatalmas óriáscsillagoktól származhat a Naprendszert alkotó csillagport, és a bolygók, holdak anyaga is ebből állt össze több milliárd évvel ezelőtt.

Végső soron tehát ténylegesen csillagporból vagyunk, bár az még rejtély, hogy ez a csillagport, melyből létrejöttünk, pontosan honnan származik.

A jövőbeli kutatások még több választ adhatnak a dolgokra, és még az sem kizárt, hogy egy napon arra is rájövünk, hogy az egész világegyetemet alkotó anyag honnan érkezett, mielőtt egyetlen szingularitási pontba volt roskadva az ősrobbanás előtt.

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat univerzum űrlutatás


Megtekintések száma: 24424

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet