Megfejthetik az elmeteóriával kapcsolatos egyik legnagyobb biológiai és tudományos rejtélyt?

2017. december 5., kedd




A tudomány és a szakemberek évtizedek óta nem tudnak rá magyarázatot...

Már eddig is voltak olyan kísérletek, amelyek eredményei arra utaltak, hogy egyes állatok rendelkeznek olyan részképességekkel, amelyeket az embernél az elmeteória összetevőinek tartunk.

Először kutyáknál figyelték meg, hogy képesek az emberek és más kutyatársaik figyelmét, hangulatának változásait felismerni. A csimpánzokról pedig kiderült, hogy képesek a gondolatainkban is olvasni!

Tudatelméleti képesség vagy elmeteória nem más, mint az emberek azon kognitív képessége, hogy képesek tudatot, elvárásokat, vágyakat, hiedelmeket, célokat tulajdonítani másoknak. Magyarul ez kell ahhoz, hogy gondolkodó lényként lássunk másokat.

Sokáig úgy tartották, hogy az ember rendelkezik csak ilyen elmeteóriával, mára azonban úgy tűnik, egyre kevesebb olyan dolog van, mely megkülönböztet minket a csimpánzoktól.

Korábban még a szerszámhasználatot is az ember sajátságának hittük, és csak nemrég igazolódott be ősi leleteket, pattintott köveket átvizsgálva, hogy ezeket az ember előtti időkből származó majmok készíthették.

Szintén az elmúlt években kezdték el pedzegetni azt is, hogy a majmok képesek hinni Istenben, vagy legalábbis vallási töltetű rituáléknak látszó szerveződést produkálnak.

Elmeteória más élőlényeknél?

Még mindig heves vita tárgya az, hogy más állatok rendelkeznek-e elmeteóriával, vagy csak az ember kiváltsága ez. A legújabb kutatások ellentmondani látszanak annak a dogmának, hogy a csimpánzoknak például nincs elmeteóriájuk.

Azért érdekli a tudományt ez az elmeteória kérdés, mert így rájöhetünk arra, miért ennyire különleges az emberi faj. Ha ugyanis minden állatnak lenne elmeteóriája, talán más fajok jutottak volna el arra a fejlettségi szintre, mint amin most mi állunk.

De adódik a kérdés, hogy a csimpánzoknál, ha van, milyen mértékű lehet ez az elmeteória? Miért nem vették át a hatalmat felettünk az evolúciós fejlődés során, és alakították át a bolygót a Majmok bolygója című filmből ismert hellyé?

Már eddig is voltak olyan kísérletek, amelyek eredményei arra utaltak, hogy egyes állatok rendelkeznek olyan részképességekkel, amelyeket az embernél az elmeteória összetevőinek tartunk.

Először kutyáknál figyelték meg, hogy képesek az emberek és más kutyatársaik figyelmét, hangulatának változásait felismerni.

Később a múlt évtizedben pedig már orángutánok, csimpánzok esetében is megfigyeltek érdekes dolgokat, és arra jutottak a viselkedéskutatók, hogy ezek a főemlősök képesek megkülönböztetni azt, ha valaki véletlenszerűen csinál valamit, vagy konkrét céllal.

A csimpánzok képesek a gondolatolvasásra

Nemrég robbant a bomba, ami azonnal átalakította a tudományos világ nézetét a csimpánzokkal és az elmeteóriával kapcsolatban, ugyanis a Kiotói Egyetem egyik munkatársa, egy bizonyos Kano Fumihiro arról számolt be, hogy a vizsgálatok szerint a csimpánzok képesek a gondolatolvasásra.

Ő azt tesztelte, hogy az emberszabásúak felismerik-e, ha a látott ember téves elképzelésekkel bír a valóságról. 

Ez a kísérleti pszichológus szerint azért fontos, mert ha a majmok képesek erre, az azt bizonyítja, hogy tudják: mások döntéseit nem közvetlenül a valóság, hanem a valóságról alkotott hiedelmeik vezérlik.

Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy ráleltünk az elmeteória egy nagyon erős bizonyítékára a csimpánzok esetében.

Persze a kutatók ennél óvatosabban fogalmaznak, és azt mondják, hogy még sok kísérletre van szükség, hogy ezt bizonyosan kijelenthessük, de nagy a valószínűsége, hogy nem egyedül az ember az a Földi élőlény, mely birtokában van az elmeteória képességének

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes rejtélyek érdekesség megmagyarázhatatlan állatvilág


Megtekintések száma: 158849





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet