Megfejthették az arany anyagának egyik rejtélyét

2017. január 24., kedd
Az arany nem csak értékben mérvbe egyedülálló, hanem összetételileg is.

Rejtélyes összefüggések

Az arany felfedezése óta az egyik legnemesebb fémként van számon tartva a világon. Az arany nem csak elképesztően gyönyörű, de tele van rejtéllyel is.

Az egyik olyan nemesfém, ami teljesen antiallergén, azaz nem mutat káros reakciót vele a szervezet.

Az arany tulajdonságainak körbeírása nem egy egyszerű feladat, a tudósoknak, kémikusoknak több évtizedre volt szükségük ahhoz, hogy ezt nagyban meghatározzák.

Ráadásul rejtélyes módon sokszor fordult elő, hogy amit elméletben igazoltak, az a gyakorlatban egy picit másképpen működött. Ezekre az eltérésekre sokáig nem tudtak rájönni, egészen napjainkig. Most azonban egy új kutatás adhat választ végre erre a kérdésre.Meglehet a magyarázat

A tudományos kutatási anyagban azt írták le, és vizgsálták, hogy mennyi energiára van szükség ahhoz, hogy egy elektront eltávolítsanak egy aranyatomról – a folyamatot ionizációnak nevezik. Ennek feltérképezése azért fontos, mert segít megérteni, hogy az elem miként lép kapcsolatba más anyagokkal.

A korábbi kutatások során az arany ionizációjára vonatkozó számítások egészen mást mutattak az elméletben és a gyakorlatban. Hasonló volt a helyzet akkor is, amikor nem elvettek, hanem hozzáadtak egy elektront a semleges aranyatomhoz.

Az aranyról már régóta tudvalévő, hogy egy bonyolult szerkezettel rendelkező elem. Éppen ezért nem lehetett még eddig előállítani semmilyen módon, bár egyesek továbbra is reménykednek abban, hogy egy napon aranyat tudunk előállítani.

Kiderült, hogy az anyag jellegzetes csillogását az atomok elektronjainak egy speciális viselkedése adja, melyet a relativitáselmélet magyaráz. Ennek segítségével nyeli el a fém a kék fényt, és ezért van ilyen gyönyörű színe.

Korábban majdnem meglett a megoldás

Ezzel a kérdéssel már korábban is foglalkoztak, még a 90-es években, ám akkor még sem a tudomány nem volt elég fejlett hogy megfelelő adatokat szolgáltasson, sem a különféle számítási modellek.

Így akkor ezt nem tudták pontosan meghatározni és megfejteni, ezért maradt rejtély az anyag jónéhány különleges tulajdonsága is.

A megoldás most a speciális relativitáselméletnek, a kvantum-elektrodinamika eredményeinek, illetve a modern számítástechnológiának köszönhetően született meg.

Ráadásul ehhez hozzájárultak a különféle szuperszámítógépekkel végzett modellek is. Ez azt jelenti, hogy az arany nem mond ellent az elméleti modelleknek, csak eddig nem voltak elég részletesek ezek a számítások.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 21681

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet