Meghalt egy beteg, mert rákos lett a benne élő féreg

2015. november 5., csütörtök
Hasonló estetet még sohasem dokumentáltak. Alaposan megdöbbentette az orvosokat egy kolumbiai férfi tüdődaganata - a gyorsan növekvő sejttömeg nem emberi eredetű volt, hanem a betegben élő galandféregtől származott.

Az esetet leíró tanulmány – mely a New England Journal of Medicine című szaklapban jelent meg - az első, amely arról számol be, hogy egy gazdaszervezet a benne élő parazita rákjától lett beteg.

A páciens HIV-fertőzött volt, így immunrendszere is gyengébben működött. A kutatók szerint nagyon valószínű, hogy állapota hozzájárult ahhoz, hogy a parazita rákos megbetegedést kapjon. Bár az említett esetet most dokumentálták először, valószínűleg nem annyira ritka – világszerte milliókat érint a HIV és a galandféreg fertőzés, így számos, a mostanihoz hasonló megbetegedés maradhat észrevétlen.

galandfereg

Megdöbbentő eredmények

A 41 éves férfi hónapokon át tartó láz, köhögés és fogyás után kereste fel az orvosokat. Tíz évvel korábban diagnosztizáltak nála HIV-et, gyógyszereit azonban nem szedte. A CT-vizsgálat daganatokat állapított meg a tüdőben és a nyirokcsomókban, de a tumorokból vett szövetminta bizarr eredményeket hozott: a sejtek mikroszkópos vizsgálata megállapította, hogy csakugyan rákos sejtekről van szó, amelyekviszont nem emberiek(10-szer kisebbek, mint az emberi rákos sejtek).

rak-sejtek

DNS-vizsgálat végül kiderítette, hogy mitől is származtak ezek a „renegát” sejtek: egy törpe galandféregtől (Hymenolepis nana), amely a páciensben élősködött. Első pillantásra az eredmény meglepő volt, mert a sejtek nem emlékeztettek egy galandféreg sejtjeire, a további vizsgálatok azonban egyértelműen megerősítették a parazita eredetet.

Akadálytalanul növekedhetett a féreg

A kutatók elmélete szerint a HIV-fertőzöttség miatt az immunrendszer nem reagált a betolakodóra, így az akadálytalanul növekedhetett. A galandféreg sejtjeiben végül mutációk alakultak ki, amitől azok rákosak lettek. Sajnos a történet szomorú véget ért:72 órával a diagnózis felállítása után a beteg meghalt.

rakos-beteg

Ha a kutatók találnak is hasonló eseteket, egyelőre nem világos milyen terápiát lehetne sikerrel alkalmazni. A galandféreg fertőzést kezelő gyógyszerek biztos, hogy nem lennének hatásosak a parazitától származó rákos sejtek ellen, az emberi daganatsejtek ellen alkalmazott terápia azonban működhet.

tudomány rák rákkutatás


Megtekintések száma: 6481

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet