Megindult a visszaszámlálás a klímakatasztrófáig: ezek lehetnek a leszakadó gigantikus jéghegy következményei!

2017. július 15., szombat
A tudósok és klimatológusok által elkészített modellek mindenek, csak nem megnyugtatóak.

Nem elég, hogy nemrég hírt adtunk róla mi is, és más sajtóorgánumok, hogy hatodik, jelenlegi tömeges kihalás elkezdett felgyorsulni, a héten egy gigantikus jéghegy is leszakadt az Antarktiszról.

Ez a jéghegy ráadásul a legnagyobb jéghegy volt, ami valaha leszakadt a bolygó történetében.

Mindenki azt találgatja ezután, hogy mi fog történni, de abban szinte minden tudós egyetért, hogy beláthatatlan következményei lehetnek majd.

A jéghegy bár nem okoz majd drasztikus tengerszint emelkedést, jelentősen gyorsíthatja a folyamatokat, melyek a végítélet szélére sodorhatják az időjárást.

Egy igen veszélyes tengerszint emelkedés, ami számtalan területet elönthet vízzel. Vagyis az egész olvadás és leszakadás egy olyan gyors ütemű láncolatot indíthat be, mely során felgyorsult a tengerek és világóceánok tengerszint emelkedése.

Szabaddá vált ugyanis a jégpad belső része, ami sokkal kevésbé áll ellen a meleg víz és az olvasztó gázok hatásának, Végső soron felgyorsul a felmelegedés, és a drasztikus klímaváltozás.

Mindezek mellett több komoly következményei is lehetnek a friss előrejelzések szerint a leszakadó jéghegynek. Egyrészt komplett hajózási útvonalakat veszélyeztethet, ami az élelmiszer és egyéb rakományok elakadásához, átmeneti megszüntetéséhez vezethet, ami később élelmiszerválságot hozhat magával.

Másfelől a felolvadó jég úgy felhígítja az óceán édes-sós víz egyensúlyát, hogy leállhat véglegesen a Golf-áramlat.

Ez pedig ahhoz fog végső soron vezetni, hogy Európa, és más helyek nagymértékben lehűljenek.

Hatalmas, 46 méteres jéghegy Új-Fundland partjainál

Aki már látta valaha Roland Emmerich szuperprodukcióját, mely a globális felmelegedésről, és az által kiváltott eseményekről szól, az tudja, hogy a Golf-áramlat mennyire fontos a bolygó klímája szempontjából. A Golf-áramlat Dél-Afrikánál, a Jóreménység foka körül, az Indiai-óceán és az Atlanti-óceán találkozásánál kezdődik.

Azonban a Golf-áramlat roppant törékeny, és ha a jégsapkák olvadásával túl sok édesvíz kerül a tengerekbe, akkor a sós-édes koncentráció felborulása miatt a Golf-áramlat egyszerűen leállhat.

A mostani jéghegy így indíthat el egy vészjóslóan katasztrofális folyamatot, de nem csak Európában, mert az európai helyzet az egész bolygó klímájára hatással lehetne.

Egy másik hatása lehet a tengerszint emelkedése, ami ugyan feltehetően nem lenne drasztikus, de egy kis mértékű emelkedés is nagy problémákat okozhat majd egyes helyeken. Lesznek olyan partmenti területek, melyeket evakuálni kell majd.

"Az egész bolygó klímáját megbolygathatja az olvadó jéghegy. Olyan ez, mint amikor egy forró kemencébe egy hatalmas adag jeget lapátolnak. Ki ugyan nem végzi a kemencét, de mindent ellep a füst és a korom..." - élt a hasonlattal egy klímakutató.

Hogy pontosan mikor kezdődnek ezek a hatások, és mennyire lesznek drasztikusak, még kérdéses, de a klímakutatók csoportja még jelenleg is kutat, valamint vizsgálódik, hogy kiderítsék, milyen katasztrófára számíthatunk a jéghegy leszakadása kapcsán.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány klímaváltozás


Megtekintések száma: 83303

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet