Mégis eljuthatunk a Marsra 70 nap alatt

2016. június 18., szombat
Fizikusok megvédték az elektromágneses hajtómű ötletét, és egy tanulmányban bizonyítják, hogy az mégse mond ellent Newton harmadik törvényének. Ez nagy megkönnyebbülést jelent mindenkinek, aki idegen bolygót szeretne meghódítani, mert korábbi számítások szerint ilyen hajóművekkel a Mars 70 nap alatt elérhető, és az Alpha Centauri megközelítésére is elég lenne 92 év.

Bár sokan azt mondták, hogy az elektromágneses hajtómű egyszerűen nem működhet a fizika törvényei szerint, a NASA és más intézetek tudósai rendre eredményes teszteket végeztek el, a hajtómű valahogyan mégiscsak produkált tolóerőt.

Ebben az a meglepő, hogy ez a hajtómű a hagyományos folyékony vagy szilárd üzemanyagok helyett elektromágneses hullámokat használ, és azzal generál tolóerőt, hogy mikrohullámok pattognak oda-vissza egy fémüregben.

Newton harmadik törvénye szerint azonban szükség lenne valamire, ami kijön ebből az üregből, hogy a hajtómű a másik irányba tudjon haladni.

mars-felszin

Minden reakciónak egyenértékű ellentétes reakciót kéne kiváltania.

Mivel az elektromágneses hajtómű nem használ üzemanyagot, nincs mit kibocsátania. Legalábbis mostanáig ezt hitték. Finn kutatók a Helsinki Egyetemen, a Jyväskylä Egyetemen és a COMSOL nevű vállalatnál rájöttek a megoldásra.

Az eletromágneses hajtómű fényt bocsát ki.

Erre azért nem jöttek rá korábban, mert a kutatók szerint a kibocsátott fotonok párban állnak és kioltják egymást. Pontosan úgy, mint amikor két a vízben a hullám egy hullámvölggyel találkozik.

Bár két hullám is ott van, mi nem látunk semmit, a víztükör egyenes, mert kioltották egymást. Azt azért tisztázzuk, hogy ez még csak egy elméleti számítás.

ion-hajtomu-modell

Viszont arról se feledkezzünk meg, hogy az űripar már régóta kísérletezik a fotonmeghajtással, hogy a napfénnyel vitorlázzanak a távolba az űrszondák.

A következő lépés az lesz, hogy a kimutassák valahogyan a kibocsátott fotonokat, amihez hasonló eszközök kellenek, mint amivel a gravitációs hullámok létét sikerült bebizonyítani.

Forrás: Index.hu

tudomány technológia technika mars marskutatás


Megtekintések száma: 15102

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet