Mégis van olyan élőlény, amely túlélhet a Marson

2015. november 26., csütörtök
Túlélhetik az apró mikroorganizmusok a Marson az extrém szárazságot – legalábbis erről árulkodik a német űrkutató központ négy éves projektjének eredménye.

[dropcap]A[/dropcap] német űrkutató központ (DLR) kutatói szerdán mutatták be Kölnben négy éven át tartó, Mase (Mars Analogues for Space Exploration) nevű projektjüket, amely a marsi körülmények életre gyakorolt hatását vizsgálta.

Még stresszesebbé tették az amúgy is stresszes mikrobákat

A tudósok mintákat vettek a Föld szélsőségesen száraz, oxigénben szegény területeiről. Az anaerob, vagyis levegőben nem tenyésző baktériumokat izolálták és vizsgálatnak vetették alá. A Mase projekt központi kérdése az volt,hogyan reagálnak a Marson fellépő stresszfaktorokra az organizmusok, amelyek már hozzászoktak bizonyos stresszkörülményekhez- mondta Petra Rettberg, a projekt vezetője.

[caption id="attachment_3331" align="aligncenter" width="737"]viz-a-marson A Marsnak eredetileg is némileg vékonyabb légköre lehetett, mint a Földnek - mára azonban alig maradt belőle valami[/caption]

Szokatlanul ellenállóak a szárazsággal szemben

Bizonyos apró élőlények szokatlan ellenálló-képességet mutatnak az extrém szárazsággal szemben. A száraz időszakokat nyugalmi állapotban vészelik át, majd amikor újra víz kerül a környezetükbe, folytatják anyagcseréjüket és szaporodni kezdenek. Így a Marson is túlélnének - mondta Rettberg. A legújabb kutatások szerint a vörös bolygón rövid ideig jelen volt a víz.

A Mars kietlen környék

A Marson tapasztalható klimatikus körülmények jelentősen különböznek a Földétől: a légkör ritka, nincs oxigén, a hőmérséklet nagyon alacsony, magas a sugárzás, nagy a szárazság. A Földön néhány organizmus ezen körülmények némelyikéhez hozzászokott,bár nincsenek kitéve egyszerre mindegyik Marsra jellemző szélsőséges tényező hatásának.

marsjaro

Egykor kedvezőbb életkörülmények lehettek

A szakértők szerint az élet körülményei a Marson egykor jóval kedvezőbbek lehettek, mint manapság. Ezért megpróbálják "öregíteni" és fosszilizálni az organizmusokat, hogy a megállapíthassák, a jövőben mely fosszíliákat vagy rokon organizmusokat találhatnak a Marson. Az eredmények segíthetnek abban, hogy a jövőbeli űrmissziókat felkészítsék az élet utáni kutatásra.

tudomány mars marskutatás


Megtekintések száma: 6009

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet