Megismétlődhet a 260 méteres ősi szökőár

2016. május 2., hétfő




Bármikor megismétlődhet az ősi cunami, mely 260 méteres hullámokkal csapott le 73000 évvel ezelőtt, közel 32 kilométerre benyúlva a szárazföldekre, mindent letarolva, ami az útjába állt.

Az elmúlt néhány tízezer évben többször söpört már végig globális természeti katasztrófa a Földön. Áradások,járványok, tömeges fajkihalások tizedelték a bolygó populációját. Az egyik legnagyobb pusztítást végző szökőár 73000 évvel ezelőtt következett be, de a kutatók szerint nem kizárt, hogy hamarosan megismétlődhet!

Egy ősi megacunami nyomai

Az egyik rég elhagyatott dél-indiai királyság templomán dolgozó régészek különös nyomokat vettek észre az ásatások során, melyből arra következtettek, hogy az ősi szentélyt egykor egy hatalmas cunami söpörte el.

vulkankitores-cunami

Japán olyan részein is találtak már olyan ősi köveket, melyek szökőárra figyelmeztetnek. Mindezeket a szárazföld olyan belső területein találták, meg, ahová elvileg nem törhetne be még a legnagyobb ismert cunami sem.

Vagyis ezek a leletek azt sejtetik, hogy valaha egy óriási, közel 260 méter magas szökőár söpörte el a terület egy részét.

A régészek dél-indiai királyság területétől nem messze már víz alatti ásatásokat folytattak egy ősi templom nyomait keresve. Mahabalipuramhoz közel a szökőár a homokot elmosva - mint az a hírekben is szerepelt - napvilágra hozott három olyan sziklát is, melyekről a régészek megállapították, hogy azok egy i.sz. 7. századi kikötőváros maradványai.

giga-cunami

A múlt évben és most előkerült leletek kapcsán rögtön élénk vita alakult ki a tudományos életben arra vonatkozóan, hogy akad-e bármilyen nyoma az ősi írásos szövegekben annak, hogy szökőár pusztított volna el egy nagyvárost.

A megmaradt és tanulmányozható történelmi feljegyzéseket tanulmányozva a kutatók arra következtettek, hogy a múltban több óriás cunami is végigsöpört a bolygón.

Az egyik 73000 évvel ezelőtt pedig a valaha volt legnagyobb cunamiként vonult be a Föld történetébe.

Hamarosan megismétlődhet?

A földi üledékek vizsgálatakor kiderült, hogy egy óriási vulkánkitörés okozhatta az óriási szökőár hullámot. A geológusok most úgy gondolják, hogy ha egyszer már megtörtént, bármikor megismétlődhet, és hamarosan meg is fog.

cunami

A Fogo szigeten álló, egykoron nagyon is aktív 3000 méter magas vulkán 730000 évvel ezelőtti kitörése akkora erőket mozgatott meg, és olyan erejű volt, hogy pillanatok alatt 260 méteres szökőár hullámot eredményezett.

A vulkán és múltjának alapos vizsgálata mutatott rá arra, hogy egy ehhez hasonló vulkánkitörés ma is elindíthatna egy ilyen gigantikus, egész Földet körbejáró cunamit.

orias-szokoar

Ahhoz, hogy elszabaduljon ez a hatalmas erő, a kitörő vulkánnak önmagába kell roskadnia, ami nem egy gyakori jelenség, ennek ellenére néhány tízezer éveként elő szokott fordulni.

A legutóbbi éppen 73000 évvel ezelőtt következett be, így időszerű lehet egy újabb kitörés.

szokoar-new-york

Ha valóban bekövetkezne egy ilyen szökőár, az rengeteg part menti nagyvárost a földdel tenne egyenlővé. New York, Florida, Róma, Velence mind-mind eltűnnének, de a víztömeg körülbelül 30 kilométer hosszan a szárazföldi területekre is benyomulna.

Ha a közeljövőben nem is, de az elkövetkező száz vagy ezer évben bármikor bekövetkezhet. Ha pedig megtörténik, nem árt, ha fel leszünk rá készülve minden erőnkkel…

történelem katasztrófák


Megtekintések száma: 19007





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet