Megjósolható, hogy miben fog meghalni az ember 15 éven belül: te tudni szeretnéd?

2023. március 14., kedd




Áttörést értek el a tudósok... lassan már ott tartanak, hogy akár szüeltéskor meghatározhatók azok a beetgségek, amikben szenvedni fog, és amiben akár majd meghal...

A belekben élő mikroorganizmusokat már szinte minden betegséggel kapcsolatba hozták, a pikkelysömörtől kezdve egészen az autizmusig. A tudósok most egy újabb dologgal álltak elő: A mikroorganizmusok segítségével akár a várható élettartam is megjósolható.

A legújabb tanulmányok szerint, a belek mikroorganizmusai által alkotott mikrobiom még a géneknél is pontosabban képes előre jelezni a várható betegségek kialakulását.

„Nagyon reményteli és lelkes vagyok, hiszen a társadalom végre eljuthat arra a pontra, ahol már mikrobiom alapú gyógykezeléseket alkalmazhatnak és a diagnosztizálás is ezen alapulhat.” – nyilatkozta Samuel Minot, a Fred Hutchinson Cancer Research Center mikrobiom kutatója, aki az előbb említett kutatásban nem vett részt. „Úgy gondolom ez a lehetőségek egy újabb tárházát tárja elénk.”

Az első tanulmányban a kutatók összesen 47 kutatás eredményeit vetették össze, amelyek mind a bélmikróbák genomjai és 13 különböző általános betegség közti összefüggéseket vizsgálták. Ilyen betegségek szerepeltek a vizsgálati anyagban, mint a skizofrénia, magas vérnyomás, asztma – tehát mind komplex betegségek, hiszen ezeket egyszerre okozhatják genetikai és környezeti faktorok is. 

Ezek után az eredményeket 24 GWAS (genome-wide association) tanulmányok információival vetették össze, hogy még jobban feltárhassák a specifikus genetikai elváltozások és a betegségek közti viszonyt.

Összességében elmondató, hogy a megfigyelések alapján, a bélmikróbák lenyomatai 20%-al erőteljesebb szerepet töltenek be az egészség, illetve a betegség alakításában, mint az ember saját génjei.

A mikrobiom akár 50%-kal pontosabban is képez előre jelezni, hogy valakinek van-e vastagbélrákja, avagy sem. Az ember saját genetikai állománya csak olyan betegségek esetén mutatott pontosabb adatokat, mint az 1. típusú cukorbetegség.

Bár a tanulmány szerzője, Braden Tierney, a Harvard Medical School biológusa elismeri, hogy ezek csupán előzetes következtetések, mégis hisz abban, hogy a terület további kutatása az emberek javát szolgálja majd.

„A mikrobiomot és a genetikát együttesen kihasználva javíthatunk a páciensek életminőségén.”– mondja.

A cél mindkét területen ugyan az: meghatározni azokat a főbb markereket, amelyek segíthetnek a komplex betegségek könnyebb, gyorsabb és pontosabb diagnosztizálását.

Viszont ezzel egyidejűleg Jeroen Raes a Leuven Center of Microbiology kutatója kissé óvatosabban nyilatkozik a témáról, mivel szerinte még nem tudnak a tudósok sem elegendő információt arról, hogyan is működnek a génjeink és a mikrobiom felbolygatása akár rizikós is lehet.

Egy biztos, a bélmikrobák összetételét nagyban befolyásolja az adott egyén környezete, táplálkozási szokásai, és a testmozgás gyakorisága.

A soron következő tanulmány pedig a mikrobiom és az emberi élettartam közti kapcsolatokat vizsgálta. Az elemzés alapját egy finn tanulmány képezte, amely 1972-től gyűjt adatokat, több páciensről. A résztvevő személyek által még 2002-ben leadott székletmintákat közel 15 évvel később vizsgálták meg részletesebben. Ahogyan az adatok is tükrözték, azok a személyek, akiknek a székletében bakteriális fertőzést mutattak ki a 15 év alatt nagyobb valószínűséggel távoztak az élők sorából. Tehát a kapcsolat a bélbaktériumok és a megnövekedett elhalálozási kockázat között jól kimutatható.

Minotot lenyűgözték a kutatás eredményei, hiszen olyan tanulmányokról van szó, melyek hosszú időtartamuk miatt nehezen megismételhetőek: „Szeretnék minél több hasonló tanulmányt látni a jövőben.”

Mindkét vizsgálat esetében továbbra sem teljesen világos, hogy a bélmikroba hogyan is kapcsolódik az elhalálozáshoz, de az mindenképpen megfigyelhető, hogy nagyban befolyásolják a betegségek kialakulását és hatást gyakorolnak az élettartamra is. Viszont az is megtörténhet, hogy csupán a szervezetben zajló eseményeket tükrözik.

Bárhogy is legyen, a terület további kutatása és tanulmányozása akár újabb megoldásokat is kínálhat az emberiség gyógyítására.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 278687





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet